Meest recente berichten

Eendeneieren uitbroeden via een broedmachine.

Eendeneieren uitbroeden via een broedmachine.

Dit artikel “Eendeneieren uitbroeden via een broedmachine” geld voor alle eenden behalve muskus eenden. Wanneer moet je de eendeneieren rapen? Wanneer een vrouwtjes eend eieren legt en er is een woerd aanwezig kunnen de eieren bevrucht zijn. De eend heeft een voorkeur om actief te 

Indische loopeend gevonden; wat nu?

Indische loopeend gevonden; wat nu?

Met regelmaat vind men helaas het huisdier Indische loopeend in de lokale vijver of sloot tussen de gewone wilde eenden in. Deze Indische loopeenden horen hier niet thuis en zijn een invasieve soort. Heeft u een Indische loopeend gevonden dan is het beste wat u 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van Indische loopeenden?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van Indische loopeenden?

Voor je overgaat tot de aanschaf van Indische loopeenden moet je er ruimte, tijd en geld voor hebben. Hier kun je meer over vinden als je op de categorieën behuizing en verzorging  klikt. Lees alle posts door op deze website; en voor overige vragen kun je ons contacteren.

Zit dat allemaal snor en bent je nog even enthousiast dan ben je mogelijk klaar voor een stel kwekkende langnekken in jouw tuin! Maar wat nu?

Ten eerste; Kuikentjes of volwassen eenden?

Eerst moet je bepalen of je jonge eendjes wilt of volwassen eenden. Dit hangt ook af wat jouw doel is van eenden en de tijd die je hebt. Jonge eendjes kosten veel tijd de eerste 8 weken. Het voordeel van jonge eenden is dat je ze erg tam kunt maken, je ze kunt aanwennen om opgepakt, vastgehouden, geaaid te worden en op je schoot te zitten.  Als je ze graag voor gezelschap wil houden zou dit een optie voor je kunnen zijn. Ouderen dieren zullen jou ook snel een graag geziene gast vinden en graag bij je in de buurt zijn, maar oppakken zullen ze niet zo graag willen. Een groot nadeel van jonge eendjes is dat je niet kunt zien welk geslacht ze zijn; en je er mogelijk later weg moet doen.

Wil je graag Indische loopeenden voor de eieren of de onderhoud van de tuin, of voor de levendigheid op jouw terrein en heb je geen behoefte aan een schooteend, of simpelweg geen tijd voor kuikens, dan kunt je ook oudere eenden nemen.

Ten tweede; Wil je eieren en bijkomend luid gekwaak of niet?

Enkel vrouwtjes leggen eieren, dus als je eieren wilt dan heb je vrouwtjes nodig. Vrouwtjes leggen óók eieren zonder man. Heb je geen behoefte aan eieren en wil je eenden om andere redenen, dan zouden mannetjes een uitkomst zijn. Het voordeel aan mannetjes is dat ze niet zo luid kwaken als vrouwtjes. Dat zou voor jou en je buren prettig kunnen zijn.

LET OP: Indische loopeenden zijn groepsdieren en kunnen NIET alleen gehouden worden! Enkel met een andere Indische loopeend.

Je kunt dus kiezen uit;

  • Minstens 2 vrouwtjes; eieren.
  • Minstens 2 mannetjes; geen eieren, maar minder luid.
  • 1 mannetje en minstens 3 vrouwtjes; Eieren, maar als je de eieren niet raapt in een rap tempo een heleboel eenden.

Door het hevige paargedrag in het paarseizoen is 1 mannetje en 1 vrouwtje véél te zwaar voor het vrouwtje. Het vrouwtje kan daardoor zelfs overlijden. Het meest ideaal zou zijn 1 mannetje op 3-4 vrouwtjes zodat de vrouwtjes nog wat rust krijgen.

Ik heb besloten wat ik wil maar waar haal ik ze vandaan?

Je kunt op Marktplaats.nl Indische loopeenden vinden. Jonge eendjes rond Mei t/m Juli, oudere dieren het hele jaar rond. De beste en betrouwbaarste optie is je inschrijven voor jonge of oudere eenden bij een officiële fokker. Deze zijn aangesloten bij Kleindier Liefhebbers Nederland en hebben een fokkersnummer. Deze kun je vinden door contact op te nemen met de vereniging voor gedomesticeerde watervogels of je lokale kleindiervereniging. Contactgegevens vind u bij de laatste twee links.

Waar je op moet letten bij de aanschaf van Indische loopeend kuikens;

  • Zijn de kuikens levendig? Kijken ze levendig uit de ogen, zijn de ogen helder en schoon? Zitten ze goed in hun donspakje, zonder kale plekken of korstjes of vuiligheid?
  • Hoe worden de kuikens gehouden? Hebben ze een warmtelamp of plaat? Toegang tot voer? Een watervoorziening waar ze niet in kunnen verdrinken? Is de behuizing schoon?
  • Staan de poten correct. Kuikens behoren de poten onder zich te hebben, en niet gespreid. Dit laatste kan wijzen op een ernstige aandoening.
  • Vraag of er ouderdieren aanwezig zijn. Er zijn verkopers die eieren opkopen voor 0,50 cent, ze uitbroeden in een machine, en de eendenkuikens vervolgens verkopen voor tien euro per stuk. Dit gaat puur om geld dus en niet om de gezondheid. Je kunt veel van de gezondheid van eendenkuikens aflezen als je de ouderdieren kunt zien en hun leefomgeving.

Waar je op moet letten bij de aanschaf van volwassen Indische loopeenden eenden;

  • Zijn de eenden en hun eventuele ouderdieren en overige aanwezige eenden levendig? Kijken ze levendig uit de ogen, zijn de ogen helder en schoon? Zitten ze goed in hun verenpak, zonder kale plekken of korstjes of vuiligheid? Is de cloaca schoon? Kijk ook tussen de veren voor eventuele ongewenste beestjes. Controleer de benen en voeten op afwijkingen.
  • Zijn ze ‘gezond’ bang? Daar eenden prooidieren zijn is enige schuwheid voor nieuwe mensen niet ongewoon. Staan ze zichzelf met man en macht in een hoek te duwen bij het aanzien van mensen dan zijn ze mogelijk té mensenschuw. Een gezonde eend, alhoewel mogelijk in eerste instantie bang als je komt gluren, zal vrij snel weer zijn of haar dagelijkse bezigheden hervatten. Zelfverzekerde eenden zullen nieuwsgierig naar je toe komen, je schoenveters en broekspijpen inspecteren en bedelen om snoepjes. Dit laatste kan voor jou interessant zijn als je ze ook als gezelschapsdieren wilt.
  • Hoe worden de eenden gehouden? Hebben ze genoeg toegang tot water? Modderige dieren kunnen vaak een teken zijn dat ze niet over genoeg water beschikken om zichzelf te wassen. Bij groene aanslag op de eenden wordt het aanwezige water niet vaak genoeg ververst. Hebben ze genoeg ruimte? Krijgen ze het juiste voer? (je kunt dit lezen op de pagina Voeding). Als de eigenaar ze slecht verzorgt is de kans groter dat de eigenaar ook niet zo bezig is met de gezondheid van zijn of haar eenden.

Wat wij persoonlijk ook altijd een goed teken vinden is als de eigenaar naar de leefomstandigheden vraagt die jij de eenden kunt bieden.

Hoeveel kost een Indische loopeend?

De prijs van Indische loopeenden ligt tussen de 0 en 200 euro per stuk. 50 euro en hoger zie je doorgaans enkel bij de beste fokkers van showdieren. Goedkoop kan duurkoop zijn; maar dat hoeft niet. Er zullen mensen zijn die ze gratis weggeven omdat ze verhuizen of door omstandigheden geen tijd meer hebben, of er toch teveel mannetjes zijn voor de groep. Daar Indische loopeenden sterke en gezonde dieren zijn hoef je hierbij niet bang te zijn dat men ze gratis weg doet vanwege een verborgen ziekte die de eend heeft en bijbehorende dierenartskosten.

Mocht er geld gevraagd worden bij de aanschaf van Indische loopeenden dan kunt je te maken hebben dat het om broodfok gaat (en daarbij weinig gelet wordt op de gezondheid van de dieren, het gaat namelijk enkel om geld) óf mensen die geld vragen om te voorkomen dat hun loopeenden waar ze veel tijd in hebben gestoken om ze zo gezond mogelijk te fokken niet op de BBQ belanden. Daarom is het voor jou belangrijk om je ogen op te houden bij de aanschaf. Onthoud; Je mag altijd nog zeggen dat je er een nacht of een week over nadenkt na een bezoek.

Veel succes en plezier aan je eventueel toekomstige aanschaf van Indische loopeenden!

Mogelijk heb je hier ook interesse in:

Alles over de eieren van Indische loopeenden.

Alles over de eieren van Indische loopeenden.

Wanneer begint mijn Indische loopeend met eieren leggen? Dit is de meeste voorkomende vraag als men praat over de eieren van Indische loopeenden. Vrouwelijke eenden kunnen vanaf 4-6 maanden oud beginnen te leggen. Als ze laat in het jaar zijn geboren (Juni, Juli, Augustus) kunnen 

De behuizing van Indische loopeend kuikens.

De behuizing van Indische loopeend kuikens.

“De behuizing van Indische loopeend kuikens” geld ook voor alle rassen eendenkuikens. Gefeliciteerd met je eventuele toekomstige lieve kleine pluizenbolletjes! Of twijfel je nog? Lees dan zeker deze pagina over de aanschaf door. Mogelijk heb je die pagina al doorspit en ook al de juiste 

De juiste voeding voor Indische loopeend kuikens.

De juiste voeding voor Indische loopeend kuikens.

Voeding.

De juiste voeding voor Indische loopeend kuikens is in de eerste 8 weken opfokmeel nummer 1. Dit meel moet je nat maken en altijd naast een waterbron zetten. Na 8 weken stap je over op opfokvoer 2. Na 12 weken kun je er langzaam Voer voor volwassen Indische loopeenden doorheen mengen; elke week een beetje meer zodat ze na 16 weken 100% voer voor volwassen eenden eten. Zo kunnen ze makkelijk wennen. Wij gebruiken hier voor dit opfokmeel van Kaspar faunafood:

Ook het opfokmeel van Mijten hebben wij erg goede ervaring mee. Echter gaan we doorgaans voor Kaspar omdat deze sneller bezorgd is haha. Dit voer van Mijten komt vanuit België; mocht je in België wonen dan zou het juist mogelijk sneller bij je thuis geleverd worden.

Beiden merken opfokmeel maken we de eerste week nog wat fijner met een vijzel, vooral als er kuikens tussen zitten die wat zwakker zijn.

Indische loopeenden hebben meer dierlijk voedsel nodig dan andere eenden. De eerste week zou je wat gekookt eigeel door het voer kunnen mengen. Daarna wat fijngestampte gedroogde meelwormen tot ze na 3 weken de meelwormen gewoon uit je hand eten.

Schrik niet als ze de eerste 3 dagen na het uitkomen weinig tot niks eten of drinken. Ze hebben vaak nog hun buik vol van de eidooier van uit het ei waar ze uitgekomen zijn.

Ook in een papje van voer kunnen jonge kuikentjes verdrinken. Een voersysteem waarbij ze niet in het eten kunnen vallen is raadzaam. Alle voerbakken voor de juiste voeding voor Indische loopeend kuikens behoort vanwege de zachte snavels van plastic te zijn. Plaats het voersysteem naast de waterbron. Wij gebruiken dit voersysteem wat op de hierna volgende afbeelding staat. Reinig deze voerbak elke dag met heet water.

Ze hebben deze voerbak ook in een langere uitvoering voor als u erg veel kuikens hebt. Deze vind u hier.

De eerste paar dagen nadat ze uit het ei zijn gekomen voeren we ze enkel onder supervisie. Zelfs bij het kleinste formaat van dit type voerbak kunnen de kleine kuikentjes nog door de gaten vallen. Door hun grote flappende poten zijn ze niet zo behendig als kippenkuikens. We hebben de jonge eendenkuikens daarom op een plek staan waar we zelf vaak zijn; naast de bank of op de eettafel. Dan kunnen we ze beter in de gate houden. Dit doen we net zolang tot ze niet meer door de gaten passen. Ook wennen ze sneller aan je als ze je vaak zien en jouw of jullie stemmen horen, en al gewend raken aan eventuele huisdieren (en andersom).

Water.

Jonge Indische loopeenden hebben ten aller tijden water nodig. Belangrijk hierbij is dat ze niet in het water kunnen verdrinken. Kuikens kunnen nog niet zwemmen en door nat worden kunnen ze het ook te koud krijgen. Het is belangrijk voor de snavel dat de drinkbak niet van een hard materiaal zoals ijzer of steen gemaakt is; een plastic drinktoren heeft de voorkeur. Wij gebruiken als waterbak voor de kuikens dezelfde bak als bovenstaande voederbak. Een waterbak als deze zou ook geschikt zijn:

Wat NIET geschikt is, is een drinkfles voor kippenkuikens. Eenden weten deze niet te gebruiken door hun snavel. Dit is een fles met een klapdeksel; een zelfde systeem als een drinkfles voor konijnen, ratten of cavia’s. Een voorbeeld:

Mogelijk heeft u na “de juiste voeding voor Indische loopeend kuikens” hier ook interesse in:

De behuizing van volwassen Indische loopeenden.

De behuizing van volwassen Indische loopeenden.

De juiste behuizing van volwassen Indische loopeenden heeft zeer veel te maken met het aantal eenden wat je hebt of wilt. Ook is het van belang of je een afgesloten tuin hebt of niet. Hier volgen enkele voorbeelden van nachthokken, hokken en ren. Nachthok voor 

De juiste voeding voor volwassen Indische loopeenden.

De juiste voeding voor volwassen Indische loopeenden.

Vanaf 8 weken kun je gaan beginnen met de juiste voeding voor volwassen Indische loopeenden. Meng dit geleidelijk door het juiste voer voor Indische loopeend kuikens heen. Elke week een beetje meer tot ze na een maand 100% voer voor volwassen Indische loopeenden eten. Meer 

De verzorging van Indische loopeenden.

De verzorging van Indische loopeenden.

Lichamelijke verzorging.

De verzorging van Indische loopeenden valt gelukkig reuze mee. Het zijn erg onderhoudsvrije dieren.

Indische loopeenden, de naam zegt het al, lopen. Ze kunnen namelijk niet vliegen. Je hoeft de vleugels van Indische loopeenden dus niet te kortwieken.

Bij voldoende loopruimte zullen de nagels vanzelf slijten en hoef je ze niet te knippen. Ook wassen doen ze zelf. Je hebt er dus weinig onderhoud aan. Soms zal je een van je eenden met een dons pluisje in zijn neusgat zien rondlopen. U hoeft hier niets aan te doen, bij voldoende water kunnen ze dit zelf oplossen.

Zwemmen.

Alhoewel Indische loopeenden geen water nodig hebben om hun voeding uit te halen, hebben ze wel water nodig om in te zwemmen. Ze gebruiken dit water om zichzelf schoon te maken. Ook vinden ze het simpelweg gewoon enorm leuk! Als je geen vijver hebt zou je de bekende schelp zandbak kunnen gebruiken. Voor maximaal 3 Indische loopeenden per deel is dit een oplossing. Ze komen in 2 schelp delen. Indische loopeenden maken een grote bende van hun zwembad, en door het formaat kun je dit bad zelf nog makkelijk om de maximaal 2 dagen verschonen. Bij meer eenden is het raadzaam om een grotere waterplaats aan te leggen.

Tip; de moestuin doet het zeer goed op het water wat je uit het eenden zwembad hebt gehaald!

Snacks.

Gedroogde meelwormen zijn een gezonde en gewilde snack voor Indische loopeenden. U kunt deze ook gebruiken om ze dingen aan te leren en tammer te maken. Brood is niet gezond voor eenden! Bekijk ook onze uitgebreide lijst met snacks voor eenden, en wat ze absoluut niet mogen snacken.

Spelletjes en speeltjes.

Je kunt de eenden erg blij maken door een stuk grond om te spitten en er een emmer water over heen te gooien. Ze vinden het heerlijk om in de modder te wroeten op zoek naar iets eetbaars. Een snackbal gevuld met gedroogde meelwormen of gekookte erwtjes kunnen ze ook zeer waarderen. Bij deze bal heb ik echter wel gemerkt dat niet alle volwassen eenden het snappen als ze het niet al kennen vanaf jongs af aan.

Mogelijk heb je na “De verzorging van Indische loopeenden” hier ook interesse in:

Alles over de gezondheid van Indische loopeenden.

Alles over de gezondheid van Indische loopeenden.

Indische loopeenden zijn sterke dieren die niet snel ziek worden. Echter zijn er wél zaken waar u op moet letten omtrent de gezondheid van je Indische loopeenden. Wonden en beschadigingen. Bij open wonden moet u direct naar de dierenarts. Kale plekken kunnen duiden op een