Meest recente berichten

Ijs en sneeuw; eenden in de winter.

Ijs en sneeuw; eenden in de winter.

Eenden in de winter; kunnen ze daar tegen? We zien in Nederland de wilde eend koukleumen in de winter. De meeste wilde eenden in Nederland overwinteren hier namelijk. Maar de Indische loopeend, oorspronkelijk uit het warme Indonesië, kan deze hier wel tegen? Jazeker! Indische loopeenden 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van Indische loopeenden?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van Indische loopeenden?

Voor je overgaat tot de aanschaf van Indische loopeenden moet je er ruimte, tijd en geld voor hebben. Hier kun je meer over vinden als je op de categorieën behuizing en verzorging  klikt. Lees alle posts door op deze website; en voor overige vragen kun je ons contacteren. 

De behuizing van Indische loopeend kuikens.

De behuizing van Indische loopeend kuikens.

“De behuizing van Indische loopeend kuikens” geld ook voor alle rassen eendenkuikens.

Gefeliciteerd met je eventuele toekomstige lieve kleine pluizenbolletjes! Of twijfel je nog? Lees dan zeker deze pagina over de aanschaf door.

Mogelijk heb je die pagina al doorspit en ook al de juiste voeding voor Indische loopeend kuikens al gelezen, maar nu nog de juiste behuizing voor Indische loopeend kuikens.

De kinderkamer.

Vanaf de geboorte hebben de kuikens een hok nodig waar weinig wind staat, het goed warm is en ze niet door de tralies kunnen. Na veel zoeken en uitproberen is voor ons de ideale kooi de Maxi Duna van Ferplast. Deze kooi is van alle kanten van plastic, dus hij laat geen wind door en heeft geen tralies waar ze door heen kunnen.

De tralies aan de bovenkant kunnen er af zodat je een warmtelamp kan ophangen. Mocht je liever een warmteplaat gebruiken dan zit er een gaatje in (eigenlijk voor de drinkfles van een knaagdier) waardoor de snoer naar buiten kan.

Als ze groter worden en de laatste dagen voor het fulltime naar buiten gaan nog enkel in de nacht in de kooi vertoeven, dan kunnen de tralies er af zodat ze hun hoofd niet stoten. Hij is hoog genoeg dat ze er niet uit kunnen springen.

Hij is handig schoon te maken. Ook een welkom voordeel aan zijkanten van plastic i.p.v. tralies; minder vuil in huis. Want het zijn grote bende makers. Ook houd het gebrek aan tralies nieuwsgierige huisdieren van een afstand.

Wij houden de kuikens in onze woonkamer vlak naast waar wij het vaakst zitten, op een plek waar zij ons goed kunnen zien en wij hen. Dit doen we zodat ze goed aan ons wennen, onze geur en stemgeluid en aan onze huisdieren.

Bodembedekking.

Heb je je juiste behuizing van Indische loopeend kuikens gevonden? Dan moet het nog gevuld worden!

De eerste dagen gebruiken wij oude handdoeken als bodembedekking. Je zult al vrij snel merken dat hoe groter ze worden hoe minder lang de handdoeken schoon blijven. Ze gaan flink knoeien met hun water en voer en poepen als een gierwagen.

Als de handdoek geen dag meer meegaat dan wordt het tijd voor zaagsel of stro. Ook dit zal je om de 2 dagen moeten verschonen en al vrij snel elke dag. Maar dat is ook afhankelijk van wanneer en hoelang ze al naar buiten kunnen.

Ook dit zaagsel en stro kopen wij weer bij bol.com. Want daar kopen we eigenlijk alles omdat dat makkelijk is. Stro zal je altijd veel nodig hebben als je Indische loopeenden hebt. Bij bol.com kunnen we hele grote balen bestellen. Dat is goedkoper en wordt tot aan de schuur gebracht. Dat scheelt ons weer gesjouw.

Tip: Dit stro kan na gebruik overigens op de composthoop. Planten groeien zeer goed op eendenpoep!

Warmte lampen.

Om baby eenden warm te houden kun je een warmtelamp gebruiken of een warmteplaat. Wij zijn voorstanders van een warmtelamp. Bij een warmteplaat zitten de kuikens namelijk verstopt. Je kunt ze minder goed zien en je laat ze vaak schrikken omdat ze jou niet zien aankomen. We hebben gemerkt dat dat veel verschil maakt bij de tamheid. Daarnaast kun je een warmtelamp ook in de winter gebruiken voor volwassen dieren. Een nadeel van een warmtelamp is echter de fragiele lampen. Zorg dat je altijd reserve peertjes hebt.

Warmtelamp en peertje via bol.com

Een warmtelamp hang je boven de kooi. Zowel de warmtelamp als de warmteplaat moeten 24 uur per dag aan. Voor enkele kuikentjes is 60 watt genoeg. Voor meer dan 10 kuikens is 100 watt geschikt.

Als de baby eendjes ver van de lamp af gaan liggen dan vinden ze de lamp te warm en moet je hem hoger hangen. Als hij zo hoog hangt dat de warmte zowat niet in de kooi komt en ze vermijden de lamp, dan zijn ze al een stuk ouder en zullen ze hem niet meer nodig hebben en kun je hem weg halen. Dit ligt uiteraard ook aan de tijd van het jaar, de warmte in je huis en met hoeveel andere eendjes de eendjes zijn. Bij 6 weken oud kun je de lamp zéker weg halen.

Naar buiten toe!

Over het algemeen kun je rond de 16 weken de eenden, na wennen, volledig buiten laten leven. Bij lekker weer en als het je enige eenden zijn zal het echter vaak al 4 tot 6 weken eerder kunnen.

Je kunt al vroeg beginnen met wennen aan “buiten” en andere eenden, zo rond de 4 weken oud, als de temperatuur buiten zo warm is dat je zelf in korte broek en korte mouwen loopt. Écht zomers dus. Hoe jonger ze zijn; hoe korter dat je ze buitenlaat. Doe dit altijd in een afgesloten kooi zonder oudere eenden. Bij 4 weken een uurtje, en zo rond de 6 weken 2-4 uurtjes, 8 weken 4-6 uurtjes etc. Zorg hier bij dat ze water hebben en een stuk schaduw in de kooi. Houd ze in de gate.

Om ze buiten te laten wennen gebruiken wij verplaatsbare afzettingen die eigenlijk voor konijnen zijn. Deze afzettingen van Adori komen ook met een doek wat zowel tegen de zon als tegen roofvogels e.d. beschermt. Een ander voordeel aan deze verplaatsbare afzetting is dat je ze kan vormen zoals je wilt en extra delen kan koppelen of loskoppelen. Wij gebruiken ze dan ook bij eenden aan elkaar introduceren, bepaalde eenden uit elkaar houden tijdens het paarseizoen, eenden weg te houden bij zaken die net geverfd zijn, tuindelen die net ingezaaid zijn, voor de achterdeur in de zomer zodat ze niet naar binnen wandelen, etc. Erg handig ding dus!

Als je een dichte ren hebt, die ook van boven is afgesloten, kun je deze uiteraard ook gebruiken om de eendenkuikens aan buiten te laten wennen. Alsmede is een set als bovenstaande dan alsnog handig; ze kunnen zéér snel zijn. Daar kun je 2 of 3 delen van voor de ingang van de ren zetten. Als er een eendje naar buiten glipt als jij de deur van de ren open doet dan loopt het niet direct de tuin in waar het moeilijk te vangen is. En hoe kleiner hoe groter de kans op een dodelijke ontmoeting van enkele seconden met roofvogels of oudere eenden.

Veel plezier en geluk met de kleine kwekmajoors!

Mogelijk vind je dit ook interessant:

De juiste voeding voor Indische loopeend kuikens.

De juiste voeding voor Indische loopeend kuikens.

Voeding. De juiste voeding voor Indische loopeend kuikens is in de eerste 8 weken opfokmeel nummer 1. Dit meel moet je nat maken en altijd naast een waterbron zetten. Na 8 weken stap je over op opfokvoer 2. Na 12 weken kun je er langzaam 

De behuizing van volwassen Indische loopeenden.

De behuizing van volwassen Indische loopeenden.

De juiste behuizing van volwassen Indische loopeenden heeft zeer veel te maken met het aantal eenden wat je hebt of wilt. Ook is het van belang of je een afgesloten tuin hebt of niet. Hier volgen enkele voorbeelden van nachthokken, hokken en ren. Nachthok voor 

De juiste voeding voor volwassen Indische loopeenden.

De juiste voeding voor volwassen Indische loopeenden.

Vanaf 8 weken kun je gaan beginnen met de juiste voeding voor volwassen Indische loopeenden. Meng dit geleidelijk door het juiste voer voor Indische loopeend kuikens heen. Elke week een beetje meer tot ze na een maand 100% voer voor volwassen Indische loopeenden eten. Meer informatie over het juiste voer voor kuikens kun je HIER vinden.

Voeding voor volwassen Indische loopeenden.

Indische loopeenden hebben een andere dieet dan andere eenden. Ze eten van het land en niet als andere eenden uit het water. Ze eten met name slakken, wormen, insecten, kleine kikkers en zelfs baby-muizen gaan er graag in. Als ze dit uit je tuin kunnen halen zal je ze niet veel hoeven bijvoeren. In hoeverre ze het uit je tuin halen merk je aan hoeverre ze hun schaal eten leegeten. In de winter zal dit uiteraard meer zijn. Zorg dat er dagelijks vers voer is.

Voor eenden bestaat er speciaal eendenvoer. Kippenvoer geeft de eenden niet wat ze nodig hebben.

De hoeveelheid voer je eenden nodig hebben moet je zelf testen. Aangezien het sterk afhankelijk is van hoeveel eenden je hebt, hoeveel ze uit je tuin eten en welk seizoen het is. Indische loopeenden worden niet snel te dik. Je kunt dus beter te veel geven dan te weinig. Je merkt vanzelf hoeveel je de volgende keer moet geven aan de hand van hoeveel ze overlaten. Schrokken ze het snel weg en is het in de mum van tijd op? Dan geef je ze te weinig, of hebben ze baat bij 2 keer per dag voeren. Dat laatste raden wij sowieso aan; 1 keer in de ochtend en een keer in de middag. Vooral bij véél eenden. Dat voorkomt het gevoel dat ze met elkaar moeten concurreren voor eten en het een wild en luid schrokfestijn word.

Voer voor buiten het broedseizoen.

Vanaf 18 weken oud kunt u dit voer gaan geven. Het broedseizoen loopt ongeveer van februari tot augustus. Je geeft deze voeding dus in de maanden september tot en met januari. Dit type voer noemt men een onderhoudskorrel. Of ook wel type 3 voer. Wij gebruiken hier Kasper faunafood voor.

Heb je veel eenden? Bij Petsplace kun je 20 kilo in één keer bestellen en laten thuisbezorgen. Dat is extra voordelig!

Voer voor binnen het broedseizoen.

Het broedseizoen loopt ongeveer van februari tot augustus. Hoewel menig Indische loopeend bijna of het hele jaar eieren legt. Als je eenden een winterstop hebben (in de winter geen eieren leggen) en eerder dan februari eieren beginnen te leggen, kun je al met dit voer beginnen. Dit voer bevat extra voedingsstoffen voor het aanmaken van eieren en vitaminen en mineralen voor extra energie tijdens het actieve broedseizoen. Dit voer noemt men foktoomkorrel, productievoer of type 4 voer. Wij gebruiken de voeding van Kasper faunafood voor.

Koop voor dit voer een goed afsluitbare voer bewaar ton. Zo blijft het voer goed droog en gaat het niet schimmelen en krijgt u geen last van muizen of ratten; zij vinden dit voer namelijk ook erg lekker.

Gebruik een voerbak van een zacht materiaal zoals plastic. Geen ijzer, steen of een ander hard materiaal. Maak het voer nat, en plaats het naast een waterbron. Indische loopeenden houden niet van een droge hap. Het beste is een schaal. Wij gebruiken hier plastic voerbakken voor grote honden voor. Omdat eenden het liever nat eten werkt een voertoren (waar het voer automatisch doorloopt) niet. Maak de voerbak elke dag schoon. Bij warm weer kunt u beter tweemaal daags de helft geven; het natte voer trekt vliegen aan.

Omdat Indische loopeenden méér dierlijk voer nodig hebben dan andere eenden soorten raad ik je aan om ze elke dag een handje gedroogde meelwormen te geven. Dit is naast gezond ook een erg lekkere snack voor ze. Je kunt deze lekkere en gezonde snack gebruiken om ze te leren uit je hand te eten en meer vertrouwen in jou te krijgen.

Tip: Koop zo’n groot mogelijke verpakking, dan bent je véél goedkoper uit. 1 kilo of meer is dan vaak even duur als 200 gram uit de dierenwinkel.

Voor vrouwelijke eenden die eieren leggen moet er ook schelpengrit aanwezig zijn. Hier halen zij voedingsstoffen uit voor het produceren van de schaal van de eieren. Bij een tekort aan deze stoffen kunt je zachte eieren krijgen of kunnen de eenden elkaars of hun eigen eieren op gaan eten. Dit kun je in een apart schaaltje naast het eten zetten. Mannetjes zullen hier niet van eten.

Water.

Naast de juiste voeding voor volwassen Indische loopeenden hebben eenden ten alle tijden water nodig. Naast dat ze water nodig hebben om de dorst te lessen mengen eenden het voer in hun mond graag met water. Hiervoor kun je een drinktoren oftewel bajonetdrinker gebruiken die ook bij kippen gebruikt wordt. Vanwege de gevoeligheid van de snavel is het belangrijk dat deze van plastic is; en niet van ijzer of steen of een ander hard materiaal. De ring waar het water in staat moet zo breed mogelijk zijn omdat de snavels van eenden veel groter zijn dan de snavels van kippen. Neem dan ook de grootste maat, deze hebben doorgaans de breedste ring. Wij gebruiken de volgende:

Ververs het water elke dag. Maak ook de watertoren goed schoon met heet water. Dit voorkomt een vetlaag en groene aanslag. In de winter gebruiken wij een warmteplaat tegen bevriezing van het water.

Indische loopeenden hebben ook water nodig om hun snavel schoon te maken zodat er geen voer gaat vast zitten in bijvoorbeeld de neusgaten. Een watertoren is hier niet diep genoeg voor. Je kunt hier een lage emmer voor gebruiken. Als je een buiten én binnen verblijf hebt; dan raden wij aan de watertoren te gebruiken voor binnen omdat deze minder knoeit dan een emmer, en buiten een emmer én watertoren.

Zo, nu heb je alles in huis voor de juiste voeding voor Indische loopeenden.

Mogelijk heb je na “De juiste voeding voor volwassen Indische loopeendenook interesse in:

De verzorging van Indische loopeenden.

De verzorging van Indische loopeenden.

Lichamelijke verzorging. De verzorging van Indische loopeenden valt gelukkig reuze mee. Het zijn erg onderhoudsvrije dieren. Indische loopeenden, de naam zegt het al, lopen. Ze kunnen namelijk niet vliegen. Je hoeft de vleugels van Indische loopeenden dus niet te kortwieken. Bij voldoende loopruimte zullen de 

Alles over de gezondheid van Indische loopeenden.

Alles over de gezondheid van Indische loopeenden.

Indische loopeenden zijn sterke dieren die niet snel ziek worden. Echter zijn er wél zaken waar u op moet letten omtrent de gezondheid van je Indische loopeenden. Wonden en beschadigingen. Bij open wonden moet u direct naar de dierenarts. Kale plekken kunnen duiden op een 

Alles over de eieren van Indische loopeenden.

Alles over de eieren van Indische loopeenden.

Over de eieren van Indische loopeenden kun je kort zijn; ze zijn héérlijk!

In vergelijking met het ei van een kip is de dooier groter en heeft het dus meer eigeel. Het eiwit is wat dikker. Ze schijnen erg goed te zijn voor het bereiden van banketproducten en gehaktballen. Maar uiteraard smaken ze gebakken, gekookt, gevuld of in een eiersalade ook prima!

Neem een kijkje op mijn receptenpagina smodder.nl voor lekkere recepten met de eieren. Indische loopeenden zijn de beste leg-eenden, je zal vrij snel omkomen in eieren als je vrouwtjes hebt. Wat extra recepten voor eieren kan dus nooit kwaad. Of uitdelen aan buren, vrienden en kennissen kan uiteraard ook.

De kleur van eendeneieren.

De eieren van Indische loopeenden zijn aan de binnenkant uiteraard gewoon wit met geel. De buitenkant komt in wit, blauw, grijs, groen en crème. Witte eenden leggen iets vaker witte eieren dan andere kleur eenden. De grote en dikte van eieren verschilt per eend. Ook kunnen de eerste eieren van het seizoen kleiner zijn. En bij zwarte eenden kan er zwart stof op zitten.

Wanneer legt een eend een ei?

Vrouwelijke eenden kunnen vanaf 4-6 maanden oud beginnen te leggen. Als ze laat in het jaar zijn geboren (April, Mei, Juni) kunnen ze pas een jaar later beginnen met leggen. Ze leggen zonder een mannelijke eend erbij ook eieren. Het is belangrijk dat ze dan de juiste voeding krijgen.

Doorgaans leggen ze in de nacht, maar ze zijn niet heel stipt. Waar ze ook niet zo stipt mee zijn is ze braaf in hun hok leggen. Ze kiezen met regelmaat een andere plek uit, en sommigen leggen ze zelfs gewoon waar ze op dat moment zijn, als is het in het zwembad. Eieren die ze leggen verstoppen ze ook graag onder stro, bladeren en takjes. Het is dus elke dag Pasen.  Een Indische loopeend is een ras wat erg goed eieren legt. Onze Indische loopeenden leggen tussen de 355 en 365 eieren per jaar. Een van onze eenden heeft zelfs als record 471!

Veel eenden rassen hebben een winterstop. Dan stoppen ze met het leggen van eieren voor een aantal maanden. Indische loopeenden hebben dit korter of helemaal niet.

Hoe lang is een eendenei houdbaar?

Omdat Indische loopeenden en andere eenden rassen er geen problemen mee hebben om eieren in de modder te leggen raden wij aan de natte eieren in de koelkast te bewaren. Nattigheid kan het beschermde laagje van de eieren afhalen waardoor ze minder lang houdbaar zijn.

Drooggelegde eieren kun je buiten de koelkast bewaren. Een ei kan soms wel 3 maanden houdbaar zijn; maar wij raden ze aan eerder te eten. U kunt voor het gebruik de eieren in water leggen in een glazen schaal of glas. Als het ei de boden raakt is het nog goed. Als het ei de bodem niét raakt is het niet meer bruikbaar.

Mogelijk vind je na “Alles over de eieren van Indische loopeenden” dit ook interessant:

De top 10 kookboeken met ei recepten.

Wat mogen Indische loopeenden wél eten en wat niet?

Wat mogen Indische loopeenden wél eten en wat niet?

Slechte/giftige voedingsmiddelen. Wat mogen eenden eten? Men denkt al snel aan brood. Maar dit is niet waar! Hier volgt een lijst met voedingsmiddelen en tuinplanten die slecht en/of giftig zijn voor Indische loopeenden, en een lijst wat ze wél mogen eten als snack zo nu