Met regelmaat vind men helaas het huisdier Indische loopeend in de lokale vijver of sloot tussen de gewone wilde eenden in. Deze Indische loopeenden horen hier niet thuis en zijn een invasieve soort. Heeft u een Indische loopeend gevonden dan is het beste wat u …
Eenden in de winter; kunnen ze daar tegen? We zien in Nederland de wilde eend koukleumen in de winter. De meeste wilde eenden in Nederland overwinteren hier namelijk. Maar de Indische loopeend, oorspronkelijk uit het warme Indonesië, kan deze hier wel tegen? Jazeker! Indische loopeenden …
Voor je overgaat tot de aanschaf van Indische loopeenden moet je er ruimte, tijd en geld voor hebben. Hier kun je meer over vinden als je op de categorieën behuizing en verzorging klikt. Lees alle posts door op deze website; en voor overige vragen kun je ons contacteren.
Zit dat allemaal snor en bent je nog even enthousiast dan ben je mogelijk klaar voor een stel kwekkende langnekken in jouw tuin! Maar wat nu?
Ten eerste; Kuikentjes of volwassen eenden?
Eerst moet je bepalen of je jonge eendjes wilt of volwassen eenden. Dit hangt ook af wat jouw doel is van eenden en de tijd die je hebt. Jonge eendjes kosten veel tijd de eerste 8 weken. Het voordeel van jonge eenden is dat je ze erg tam kunt maken, je ze kunt aanwennen om opgepakt, vastgehouden, geaaid te worden en op je schoot te zitten. Als je ze graag voor gezelschap wil houden zou dit een optie voor je kunnen zijn. Ouderen dieren zullen jou ook snel een graag geziene gast vinden en graag bij je in de buurt zijn, maar oppakken zullen ze niet zo graag willen. Een groot nadeel van jonge eendjes is dat je niet kunt zien welk geslacht ze zijn; en je er mogelijk later weg moet doen.
Wil je graag Indische loopeenden voor de eieren of de onderhoud van de tuin, of voor de levendigheid op jouw terrein en heb je geen behoefte aan een schooteend, of simpelweg geen tijd voor kuikens, dan kunt je ook oudere eenden nemen.
Ten tweede; Wil je eieren en bijkomend luid gekwaak of niet?
Enkel vrouwtjes leggen eieren, dus als je eieren wilt dan heb je vrouwtjes nodig. Vrouwtjes leggen óók eieren zonder man. Heb je geen behoefte aan eieren en wil je eenden om andere redenen, dan zouden mannetjes een uitkomst zijn. Het voordeel aan mannetjes is dat ze niet zo luid kwaken als vrouwtjes. Dat zou voor jou en je buren prettig kunnen zijn.
LET OP: Indische loopeenden zijn groepsdieren en kunnen NIET alleen gehouden worden! Enkel met een andere Indische loopeend.
Je kunt dus kiezen uit;
Minstens 2 vrouwtjes; eieren.
Minstens 2 mannetjes; geen eieren, maar minder luid.
1 mannetje en minstens 3 vrouwtjes; Eieren, maar als je de eieren niet raapt in een rap tempo een heleboel eenden.
Door het hevige paargedrag in het paarseizoen is 1 mannetje en 1 vrouwtje véél te zwaar voor het vrouwtje. Het vrouwtje kan daardoor zelfs overlijden. Het meest ideaal zou zijn 1 mannetje op 3-4 vrouwtjes zodat de vrouwtjes nog wat rust krijgen.
Ik heb besloten wat ik wil maar waar haal ik ze vandaan?
Je kunt op Marktplaats.nl Indische loopeenden vinden. Jonge eendjes rond Mei t/m Juli, oudere dieren het hele jaar rond. De beste en betrouwbaarste optie is je inschrijven voor jonge of oudere eenden bij een officiële fokker. Deze zijn aangesloten bij Kleindier Liefhebbers Nederland en hebben een fokkersnummer. Deze kun je vinden door contact op te nemen met de vereniging voor gedomesticeerde watervogels of je lokale kleindiervereniging. Contactgegevens vind u bij de laatste twee links.
Waar je op moet letten bij de aanschaf van Indische loopeend kuikens;
Zijn de kuikens levendig? Kijken ze levendig uit de ogen, zijn de ogen helder en schoon? Zitten ze goed in hun donspakje, zonder kale plekken of korstjes of vuiligheid?
Hoe worden de kuikens gehouden? Hebben ze een warmtelamp of plaat? Toegang tot voer? Een watervoorziening waar ze niet in kunnen verdrinken? Is de behuizing schoon?
Staan de poten correct. Kuikens behoren de poten onder zich te hebben, en niet gespreid. Dit laatste kan wijzen op een ernstige aandoening.
Vraag of er ouderdieren aanwezig zijn. Er zijn verkopers die eieren opkopen voor 0,50 cent, ze uitbroeden in een machine, en de eendenkuikens vervolgens verkopen voor tien euro per stuk. Dit gaat puur om geld dus en niet om de gezondheid. Je kunt veel van de gezondheid van eendenkuikens aflezen als je de ouderdieren kunt zien en hun leefomgeving.
Waar je op moet letten bij de aanschaf van volwassen Indische loopeenden eenden;
Zijn de eenden en hun eventuele ouderdieren en overige aanwezige eenden levendig? Kijken ze levendig uit de ogen, zijn de ogen helder en schoon? Zitten ze goed in hun verenpak, zonder kale plekken of korstjes of vuiligheid? Is de cloaca schoon? Kijk ook tussen de veren voor eventuele ongewenste beestjes. Controleer de benen en voeten op afwijkingen.
Zijn ze ‘gezond’ bang? Daar eenden prooidieren zijn is enige schuwheid voor nieuwe mensen niet ongewoon. Staan ze zichzelf met man en macht in een hoek te duwen bij het aanzien van mensen dan zijn ze mogelijk té mensenschuw. Een gezonde eend, alhoewel mogelijk in eerste instantie bang als je komt gluren, zal vrij snel weer zijn of haar dagelijkse bezigheden hervatten. Zelfverzekerde eenden zullen nieuwsgierig naar je toe komen, je schoenveters en broekspijpen inspecteren en bedelen om snoepjes. Dit laatste kan voor jou interessant zijn als je ze ook als gezelschapsdieren wilt.
Hoe worden de eenden gehouden? Hebben ze genoeg toegang tot water? Modderige dieren kunnen vaak een teken zijn dat ze niet over genoeg water beschikken om zichzelf te wassen. Bij groene aanslag op de eenden wordt het aanwezige water niet vaak genoeg ververst. Hebben ze genoeg ruimte? Krijgen ze het juiste voer? (je kunt dit lezen op de pagina Voeding). Als de eigenaar ze slecht verzorgt is de kans groter dat de eigenaar ook niet zo bezig is met de gezondheid van zijn of haar eenden.
Wat wij persoonlijk ook altijd een goed teken vinden is als de eigenaar naar de leefomstandigheden vraagt die jij de eenden kunt bieden.
Hoeveel kost een Indische loopeend?
De prijs van Indische loopeenden ligt tussen de 0 en 200 euro per stuk. 50 euro en hoger zie je doorgaans enkel bij de beste fokkers van showdieren. Goedkoop kan duurkoop zijn; maar dat hoeft niet. Er zullen mensen zijn die ze gratis weggeven omdat ze verhuizen of door omstandigheden geen tijd meer hebben, of er toch teveel mannetjes zijn voor de groep. Daar Indische loopeenden sterke en gezonde dieren zijn hoef je hierbij niet bang te zijn dat men ze gratis weg doet vanwege een verborgen ziekte die de eend heeft en bijbehorende dierenartskosten.
Mocht er geld gevraagd worden bij de aanschaf van Indische loopeenden dan kunt je te maken hebben dat het om broodfok gaat (en daarbij weinig gelet wordt op de gezondheid van de dieren, het gaat namelijk enkel om geld) óf mensen die geld vragen om te voorkomen dat hun loopeenden waar ze veel tijd in hebben gestoken om ze zo gezond mogelijk te fokken niet op de BBQ belanden. Daarom is het voor jou belangrijk om je ogen op te houden bij de aanschaf. Onthoud; Je mag altijd nog zeggen dat je er een nacht of een week over nadenkt na een bezoek.
Veel succes en plezier aan je eventueel toekomstige aanschaf van Indische loopeenden!
“De behuizing van Indische loopeend kuikens” geld ook voor alle rassen eendenkuikens. Gefeliciteerd met je eventuele toekomstige lieve kleine pluizenbolletjes! Of twijfel je nog? Lees dan zeker deze pagina over de aanschaf door. Mogelijk heb je die pagina al doorspit en ook al de juiste …
Voeding. De juiste voeding voor Indische loopeend kuikens is in de eerste 8 weken opfokmeel nummer 1. Dit meel moet je nat maken en altijd naast een waterbron zetten. Na 8 weken stap je over op opfokvoer 2. Na 12 weken kun je er langzaam …
De juiste behuizing van volwassen Indische loopeenden heeft zeer veel te maken met het aantal eenden wat je hebt of wilt. Ook is het van belang of je een afgesloten tuin hebt of niet. Hier volgen enkele voorbeelden van nachthokken, hokken en ren.
Nachthok voor eenden.
Eenden hebben altijd een nachthok nodig. Per eend moet je rekenen op minsten 35×35 centimeter + een extra denkbeeldige eend zodat er niemand voor de koude ingang hoeft te liggen.
Het mag er niet tochten; maar er moet wél een luchtgat inzitten naast de open ingang.
Het moet makkelijk schoon te maken zijn. Eenden zijn vaak nat en het nachthok is dus ook snel vies en nat. Een schuurtje is uiteraard prima, maar mocht je dat niet hebben en voor een kant-en-klaar houten nachthok gaan bedoelt voor kippen of konijnen, kit alle kieren en verf de binnenkant meerdere malen met hoogglans houtverf. Het liefste wit zodat je beter kan zien als het vuil is. Dit voorkomt dat vocht in het hout trekt wat schimmel kan veroorzaken en vervelende beestjes die in de kieren kunnen verstoppen. Overigens is een hoge trap die je vaak ziet bij kippenkooien niet geschikt voor loopeenden. Het zijn slechte klimmers en dit kan voor valpartijen zorgen.
Ook moet er een stroompunt in de buurt zijn voor een warmtelamp. Hoewel dat met de zachte winters de afgelopen jaren eigenlijk niet meer nodig is.
Met wat aanpassingen is dit een geschikt nachthok voor 2 mannelijke of 2 vrouwelijke eenden:
Dit hok heeft een uitschuifbare stalen lade aan de binnenkant om hem makkelijker schoon te maken. De kippenstokken en het broedgedeelte aan de binnenkant kun je er uit halen. Dit gebruiken eenden niet.
Let op: dit soort kleine nachthokken mogen nooit dicht! Eenden moeten ook in de nacht beschikking tot water hebben. Gebruik een nachthok als dit dus enkel in een afgesloten tuinen of binnen in een ren, en laat het deurtje altijd open.
Bij een afgesloten tuin hebben wij het over een tuin waar roofdieren niet gemakkelijk in kunnen komen. Wij rekenen hier roofvogels en huiskatten niet mee. Maar met name vossen. De grootste vijand voor volwassen eenden. In deze afgesloten tuinen heb je niet meer nodig dan enkel een nachthok.
Voor meer eenden kun je ook een kant en klare tuinschuur of blokhut aanschaffen. Let er hierbij op dat er een raam in zit en een ventilatierooster in zit; of voeg er zelf toe onder de dak afhang.
Zodat de eenden binnen kunnen zonder dat je de deur hoeft open te laten kun je een hondenluik gebruiken. Hiervoor moet je een passend gat in de deur of zijkant (laten) zagen. Je moet de flappen van het hondenluik verwijderen met een schroevendraaier want dat snappen veel eenden niet. Deze handige hondendeur komt met een inschuifbare plaat zodat je hem kunt dichtmaken. Als er ruimte genoeg is in het tuinhuis voor water, eten en beweging zou je hem dus in de nacht kunnen afsluiten.
Wil je de eenden in een ren dan zijn daar verschillende opties voor.
Je kunt zélf een ren (laten) maken van hout en gaas of kopen. Je kunt een volledige gesloten ren kiezen waar je zelf ook in kan staan met een schuin dak of een open ren. Een gesloten ren is extra veilig voor kuikens. Kuikens kunnen gepakt worden door roofvogels en vossen. Ook voor volwassen loopeenden heeft het voordelen; ze kunnen niet gepakt worden door vossen, hun eieren kunnen niet gestolen worden door eksters en kraaien en wilde eenden kunnen de vrouwen niet komen bevruchten. Let er bij een houten ren uiteraard op dat het hout behandelt is zodat het minder snel rot. Zorg er ook voor dat het gaas geen scherpe puntjes heeft.
Een open ren is eigenlijk een afrastering. Hier kun je een hekwerk van elk materiaal voor gebruiken. Dit hek moet een hoogte hebben van minstens 60 cm.
Het is altijd handig om, ook al mogen en kunnen de eenden 24/7 de hele tuin door banjeren, om een ren of afrastering te hebben. Zo kun je wanneer het noodzakelijk is eenden scheiden. Denk hier bij aan een zieke eend, jonge eenden scheiden van oudere eenden voor hun veiligheid, een broedende eend, of een woerd van (sommige) vrouwen in de broedperiode.
Ook kun je hiervoor gebruik maken van losse verplaatsbare delen. Wij gebruiken hier een Adori konijnen ren voor. Je kunt meerdere sets aan elkaar koppelen en losse delen aan elkaar om elke vorm te maken die je wilt. Ook kun je er een afschermnet bij bestellen. Eén deel is ook erg handig om voor de open achterdeur te zetten in de zomer zodat de eenden niet naar binnen wandelen.
Losse delen HIER te koop, en het afschermnet HIER.
Mogelijk vind je na “behuizing van Indische loopeenden” dit ook interessant:
Vanaf 8 weken kun je gaan beginnen met de juiste voeding voor volwassen Indische loopeenden. Meng dit geleidelijk door het juiste voer voor Indische loopeend kuikens heen. Elke week een beetje meer tot ze na een maand 100% voer voor volwassen Indische loopeenden eten. Meer …
Lichamelijke verzorging. De verzorging van Indische loopeenden valt gelukkig reuze mee. Het zijn erg onderhoudsvrije dieren. Indische loopeenden, de naam zegt het al, lopen. Ze kunnen namelijk niet vliegen. Je hoeft de vleugels van Indische loopeenden dus niet te kortwieken. Bij voldoende loopruimte zullen de …
Indische loopeenden zijn sterke dieren die niet snel ziek worden. Echter zijn er wél zaken waar u op moet letten omtrent de gezondheid van je Indische loopeenden.
Wonden en beschadigingen.
Bij open wonden moet u direct naar de dierenarts. Kale plekken kunnen duiden op een ziekte, stress of parasieten. Bekijk of de woonruimte die je de eenden biedt wel naar behoren is en pas aan. Breng de eend naar de dierenarts om te controleren op ziekten. De beschadigingen van voeten, knieën en benen komt met regelmaat voor bij eenden. Ze kunnen nogal klungelig zijn. Ga na twee dagen zonder verbetering naar de dierenarts, wordt de eend lethargisch ga direct.
Lethargische eenden.
Eenden die slecht eten, weinig actief zijn, kotsen, doffe ogen hebben en/of moeite hebben met lopen en hun evenwicht behouden moet je direct naar de dierenarts brengen. Dit zou kunnen wijzen op botulisme of een andere ernstige aandoening. Botulisme is een vergiftiging door bacteriën in stilstaand water. Ververs het water daarom dagelijks.
Deze eend valt continu om en op haar rug. Ook kun je goed zien dat deze eend “nat” is. Ze is kennelijk niet in staat om haar veren van vet te voorzien. Bij zowel omvallen of geen vet op de veren moet je naar de dierenarts.
Voorzorgsmaatregelen.
Zorg dat je vrouwelijke eenden die eieren leggen, of wanneer ze op de leeftijd zijn dat ze binnenkort zouden kunnen gaan leggen, schelpengrit tot hun beschikking hebben.
Eenden kunnen een vitamine B tekort krijgen wanneer ze niet genoeg dierlijk materiaal binnen krijgen. Dit valt vaak pas op bij de geboren kuikens, en met name aan scheve poten, dat de moeder niet genoeg vitaminen en mineralen heeft gekregen. Met de vochtige grond in Nederland, en dus voldoende pieren en slakken, komt dit bij ons gelukkig weinig voor. Hou wel in de gate dat ze elke dag genoeg dierlijk materiaal binnen krijgen. Ze elke dag wat (meel)wormen, gedroogd of levend, uit de hand voeren maakt ze niet enkel tam maar is ook gezond voor ze. HIER heb ik een lijst gemaakt met zaken die je eenden kunt voeren voor een gevarieerd dieet.
Hou het water en het verblijf schoon.
Zorg dat er geen giftige materialen of planten op het terrein zijn. Neem ook een kijkje op onze lijst over giftig voedsel en giftige tuinplanten op onze pagina.
Mogelijk heb je na “Alles over de gezondheid van Indische loopeenden” ook interesse in:
Wanneer begint mijn Indische loopeend met eieren leggen? Dit is de meeste voorkomende vraag als men praat over de eieren van Indische loopeenden. Vrouwelijke eenden kunnen vanaf 4-6 maanden oud beginnen te leggen. Als ze laat in het jaar zijn geboren (Juni, Juli, Augustus) kunnen …