De juiste voeding voor volwassen Indische loopeenden.

De juiste voeding voor volwassen Indische loopeenden.

Vanaf 8 weken kun je gaan beginnen met de juiste voeding voor volwassen Indische loopeenden. Meng dit geleidelijk door het juiste voer voor Indische loopeend kuikens heen. Elke week een beetje meer tot ze na een maand 100% voer voor volwassen Indische loopeenden eten. Meer informatie over het juiste voer voor kuikens kun je HIER vinden.

Voeding voor volwassen Indische loopeenden.

Indische loopeenden hebben een andere dieet dan andere eenden. Ze eten van het land en niet als andere eenden uit het water. Ze eten met name slakken, wormen, insecten, kleine kikkers en zelfs baby-muizen gaan er graag in. Als ze dit uit je tuin kunnen halen zal je ze niet veel hoeven bijvoeren. In hoeverre ze het uit je tuin halen merk je aan hoeverre ze hun schaal eten leegeten. In de winter zal dit uiteraard meer zijn. Zorg dat er dagelijks vers voer is.

Voor eenden bestaat er speciaal eendenvoer. Kippenvoer geeft de eenden niet wat ze nodig hebben.

De hoeveelheid voer je eenden nodig hebben moet je zelf testen. Aangezien het sterk afhankelijk is van hoeveel eenden je hebt, hoeveel ze uit je tuin eten en welk seizoen het is. Indische loopeenden worden niet snel te dik. Je kunt dus beter te veel geven dan te weinig. Je merkt vanzelf hoeveel je de volgende keer moet geven aan de hand van hoeveel ze overlaten. Schrokken ze het snel weg en is het in de mum van tijd op? Dan geef je ze te weinig, of hebben ze baat bij 2 keer per dag voeren. Dat laatste raden wij sowieso aan; 1 keer in de ochtend en een keer in de middag. Vooral bij véél eenden. Dat voorkomt het gevoel dat ze met elkaar moeten concurreren voor eten en het een wild en luid schrokfestijn word.

Voer voor buiten het broedseizoen.

Vanaf 18 weken oud kunt u dit voer gaan geven. Het broedseizoen loopt ongeveer van februari tot augustus. Je geeft deze voeding dus in de maanden september tot en met januari. Dit type voer noemt men een onderhoudskorrel. Of ook wel type 3 voer. Wij gebruiken hier Kasper faunafood voor.

Heb je veel eenden? Bij Petsplace kun je 20 kilo in één keer bestellen en laten thuisbezorgen. Dat is extra voordelig!

Voer voor binnen het broedseizoen.

Het broedseizoen loopt ongeveer van februari tot augustus. Hoewel menig Indische loopeend bijna of het hele jaar eieren legt. Als je eenden een winterstop hebben (in de winter geen eieren leggen) en eerder dan februari eieren beginnen te leggen, kun je al met dit voer beginnen. Dit voer bevat extra voedingsstoffen voor het aanmaken van eieren en vitaminen en mineralen voor extra energie tijdens het actieve broedseizoen. Dit voer noemt men foktoomkorrel, productievoer of type 4 voer. Wij gebruiken de voeding van Kasper faunafood voor.

Koop voor dit voer een goed afsluitbare voer bewaar ton. Zo blijft het voer goed droog en gaat het niet schimmelen en krijgt u geen last van muizen of ratten; zij vinden dit voer namelijk ook erg lekker.

Gebruik een voerbak van een zacht materiaal zoals plastic. Geen ijzer, steen of een ander hard materiaal. Maak het voer nat, en plaats het naast een waterbron. Indische loopeenden houden niet van een droge hap. Het beste is een schaal. Wij gebruiken hier plastic voerbakken voor grote honden voor. Omdat eenden het liever nat eten werkt een voertoren (waar het voer automatisch doorloopt) niet. Maak de voerbak elke dag schoon. Bij warm weer kunt u beter tweemaal daags de helft geven; het natte voer trekt vliegen aan.

Omdat Indische loopeenden méér dierlijk voer nodig hebben dan andere eenden soorten raad ik je aan om ze elke dag een handje gedroogde meelwormen te geven. Dit is naast gezond ook een erg lekkere snack voor ze. Je kunt deze lekkere en gezonde snack gebruiken om ze te leren uit je hand te eten en meer vertrouwen in jou te krijgen.

Tip: Koop zo’n groot mogelijke verpakking, dan bent je véél goedkoper uit. 1 kilo of meer is dan vaak even duur als 200 gram uit de dierenwinkel.

Voor vrouwelijke eenden die eieren leggen moet er ook schelpengrit aanwezig zijn. Hier halen zij voedingsstoffen uit voor het produceren van de schaal van de eieren. Bij een tekort aan deze stoffen kunt je zachte eieren krijgen of kunnen de eenden elkaars of hun eigen eieren op gaan eten. Dit kun je in een apart schaaltje naast het eten zetten. Mannetjes zullen hier niet van eten.

Water.

Naast de juiste voeding voor volwassen Indische loopeenden hebben eenden ten alle tijden water nodig. Naast dat ze water nodig hebben om de dorst te lessen mengen eenden het voer in hun mond graag met water. Hiervoor kun je een drinktoren oftewel bajonetdrinker gebruiken die ook bij kippen gebruikt wordt. Vanwege de gevoeligheid van de snavel is het belangrijk dat deze van plastic is; en niet van ijzer of steen of een ander hard materiaal. De ring waar het water in staat moet zo breed mogelijk zijn omdat de snavels van eenden veel groter zijn dan de snavels van kippen. Neem dan ook de grootste maat, deze hebben doorgaans de breedste ring. Wij gebruiken de volgende:

Ververs het water elke dag. Maak ook de watertoren goed schoon met heet water. Dit voorkomt een vetlaag en groene aanslag. In de winter gebruiken wij een warmteplaat tegen bevriezing van het water.

Indische loopeenden hebben ook water nodig om hun snavel schoon te maken zodat er geen voer gaat vast zitten in bijvoorbeeld de neusgaten. Een watertoren is hier niet diep genoeg voor. Je kunt hier een lage emmer voor gebruiken. Als je een buiten én binnen verblijf hebt; dan raden wij aan de watertoren te gebruiken voor binnen omdat deze minder knoeit dan een emmer, en buiten een emmer én watertoren.

Zo, nu heb je alles in huis voor de juiste voeding voor Indische loopeenden.

Mogelijk heb je na “De juiste voeding voor volwassen Indische loopeendenook interesse in: