Waar moet je op letten bij de aanschaf van Indische loopeenden?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van Indische loopeenden?

Voor je overgaat tot de aanschaf van Indische loopeenden moet je er ruimte, tijd en geld voor hebben. Hier kun je meer over vinden als je op de categorieën behuizing en verzorging  klikt. Lees alle posts door op deze website; en voor overige vragen kun je ons contacteren.

Zit dat allemaal snor en bent je nog even enthousiast dan ben je mogelijk klaar voor een stel kwekkende langnekken in jouw tuin! Maar wat nu?

Ten eerste; Kuikentjes of volwassen eenden?

Eerst moet je bepalen of je jonge eendjes wilt of volwassen eenden. Dit hangt ook af wat jouw doel is van eenden en de tijd die je hebt. Jonge eendjes kosten veel tijd de eerste 8 weken. Het voordeel van jonge eenden is dat je ze erg tam kunt maken, je ze kunt aanwennen om opgepakt, vastgehouden, geaaid te worden en op je schoot te zitten.  Als je ze graag voor gezelschap wil houden zou dit een optie voor je kunnen zijn. Ouderen dieren zullen jou ook snel een graag geziene gast vinden en graag bij je in de buurt zijn, maar oppakken zullen ze niet zo graag willen. Een groot nadeel van jonge eendjes is dat je niet kunt zien welk geslacht ze zijn; en je er mogelijk later weg moet doen.

Wil je graag Indische loopeenden voor de eieren of de onderhoud van de tuin, of voor de levendigheid op jouw terrein en heb je geen behoefte aan een schooteend, of simpelweg geen tijd voor kuikens, dan kunt je ook oudere eenden nemen.

Ten tweede; Wil je eieren en bijkomend luid gekwaak of niet?

Enkel vrouwtjes leggen eieren, dus als je eieren wilt dan heb je vrouwtjes nodig. Vrouwtjes leggen óók eieren zonder man. Heb je geen behoefte aan eieren en wil je eenden om andere redenen, dan zouden mannetjes een uitkomst zijn. Het voordeel aan mannetjes is dat ze niet zo luid kwaken als vrouwtjes. Dat zou voor jou en je buren prettig kunnen zijn.

LET OP: Indische loopeenden zijn groepsdieren en kunnen NIET alleen gehouden worden! Enkel met een andere Indische loopeend.

Je kunt dus kiezen uit;

  • Minstens 2 vrouwtjes; eieren.
  • Minstens 2 mannetjes; geen eieren, maar minder luid.
  • 1 mannetje en minstens 3 vrouwtjes; Eieren, maar als je de eieren niet raapt in een rap tempo een heleboel eenden.

Door het hevige paargedrag in het paarseizoen is 1 mannetje en 1 vrouwtje véél te zwaar voor het vrouwtje. Het vrouwtje kan daardoor zelfs overlijden. Het meest ideaal zou zijn 1 mannetje op 3-4 vrouwtjes zodat de vrouwtjes nog wat rust krijgen.

Ik heb besloten wat ik wil maar waar haal ik ze vandaan?

Je kunt op Marktplaats.nl Indische loopeenden vinden. Jonge eendjes rond Mei t/m Juli, oudere dieren het hele jaar rond. De beste en betrouwbaarste optie is je inschrijven voor jonge of oudere eenden bij een officiële fokker. Deze zijn aangesloten bij Kleindier Liefhebbers Nederland en hebben een fokkersnummer. Deze kun je vinden door contact op te nemen met de vereniging voor gedomesticeerde watervogels of je lokale kleindiervereniging. Contactgegevens vind u bij de laatste twee links.

Waar je op moet letten bij de aanschaf van Indische loopeend kuikens;

  • Zijn de kuikens levendig? Kijken ze levendig uit de ogen, zijn de ogen helder en schoon? Zitten ze goed in hun donspakje, zonder kale plekken of korstjes of vuiligheid?
  • Hoe worden de kuikens gehouden? Hebben ze een warmtelamp of plaat? Toegang tot voer? Een watervoorziening waar ze niet in kunnen verdrinken? Is de behuizing schoon?
  • Staan de poten correct. Kuikens behoren de poten onder zich te hebben, en niet gespreid. Dit laatste kan wijzen op een ernstige aandoening.
  • Vraag of er ouderdieren aanwezig zijn. Er zijn verkopers die eieren opkopen voor 0,50 cent, ze uitbroeden in een machine, en de eendenkuikens vervolgens verkopen voor tien euro per stuk. Dit gaat puur om geld dus en niet om de gezondheid. Je kunt veel van de gezondheid van eendenkuikens aflezen als je de ouderdieren kunt zien en hun leefomgeving.

Waar je op moet letten bij de aanschaf van volwassen Indische loopeenden eenden;

  • Zijn de eenden en hun eventuele ouderdieren en overige aanwezige eenden levendig? Kijken ze levendig uit de ogen, zijn de ogen helder en schoon? Zitten ze goed in hun verenpak, zonder kale plekken of korstjes of vuiligheid? Is de cloaca schoon? Kijk ook tussen de veren voor eventuele ongewenste beestjes. Controleer de benen en voeten op afwijkingen.
  • Zijn ze ‘gezond’ bang? Daar eenden prooidieren zijn is enige schuwheid voor nieuwe mensen niet ongewoon. Staan ze zichzelf met man en macht in een hoek te duwen bij het aanzien van mensen dan zijn ze mogelijk té mensenschuw. Een gezonde eend, alhoewel mogelijk in eerste instantie bang als je komt gluren, zal vrij snel weer zijn of haar dagelijkse bezigheden hervatten. Zelfverzekerde eenden zullen nieuwsgierig naar je toe komen, je schoenveters en broekspijpen inspecteren en bedelen om snoepjes. Dit laatste kan voor jou interessant zijn als je ze ook als gezelschapsdieren wilt.
  • Hoe worden de eenden gehouden? Hebben ze genoeg toegang tot water? Modderige dieren kunnen vaak een teken zijn dat ze niet over genoeg water beschikken om zichzelf te wassen. Bij groene aanslag op de eenden wordt het aanwezige water niet vaak genoeg ververst. Hebben ze genoeg ruimte? Krijgen ze het juiste voer? (je kunt dit lezen op de pagina Voeding). Als de eigenaar ze slecht verzorgt is de kans groter dat de eigenaar ook niet zo bezig is met de gezondheid van zijn of haar eenden.

Wat wij persoonlijk ook altijd een goed teken vinden is als de eigenaar naar de leefomstandigheden vraagt die jij de eenden kunt bieden.

Hoeveel kost een Indische loopeend?

De prijs van Indische loopeenden ligt tussen de 0 en 200 euro per stuk. 50 euro en hoger zie je doorgaans enkel bij de beste fokkers van showdieren. Goedkoop kan duurkoop zijn; maar dat hoeft niet. Er zullen mensen zijn die ze gratis weggeven omdat ze verhuizen of door omstandigheden geen tijd meer hebben, of er toch teveel mannetjes zijn voor de groep. Daar Indische loopeenden sterke en gezonde dieren zijn hoef je hierbij niet bang te zijn dat men ze gratis weg doet vanwege een verborgen ziekte die de eend heeft en bijbehorende dierenartskosten.

Mocht er geld gevraagd worden bij de aanschaf van Indische loopeenden dan kunt je te maken hebben dat het om broodfok gaat (en daarbij weinig gelet wordt op de gezondheid van de dieren, het gaat namelijk enkel om geld) óf mensen die geld vragen om te voorkomen dat hun loopeenden waar ze veel tijd in hebben gestoken om ze zo gezond mogelijk te fokken niet op de BBQ belanden. Daarom is het voor jou belangrijk om je ogen op te houden bij de aanschaf. Onthoud; Je mag altijd nog zeggen dat je er een nacht of een week over nadenkt na een bezoek.

Veel succes en plezier aan je eventueel toekomstige aanschaf van Indische loopeenden!

Mogelijk heb je hier ook interesse in: