Ijs en sneeuw; eenden in de winter.

Ijs en sneeuw; eenden in de winter.

Eenden in de winter; kunnen ze daar tegen? We zien in Nederland de wilde eend koukleumen in de winter. De meeste wilde eenden in Nederland overwinteren hier namelijk. Maar de Indische loopeend, oorspronkelijk uit het warme Indonesië, kan deze hier wel tegen?

Jazeker! Indische loopeenden zijn geen watjes! Deze taaie eendjes kunnen met wat kleine aanpassingen prima de West-Europese winter door. In dit blog-bericht zal ik advies geven over wat je kunt aanschaffen om je eenden de winter door te helpen. Deze tips gelden voor zowel Indische loopeenden als andere eenden rassen.

Maar eerst een veel gestelde vraag;

Waarom hebben eenden geen last van bevroren poten?

Voor het lichaam heeft de eend een goed verenpak; en de eend wrijft zijn veren in met vet uit zijn vetklier zodat het waterdicht blijft. Om geen last van koude poten te hebben heeft de eend een speciaal systeem van bloedtoevoer en -afvoer in de poten. Bloed wat naar de poten vloeit word afgekoeld; bloed wat weer naar het lichaam terug gepompt raakt wordt weer eerst opgewarmd. Het bloed in de poten is dus kouder waardoor ze minder last van koude poten hebben; en omdat het koude bloed weer opgewarmd wordt voor het het lichaam betreed krijgt het rest van het lichaam ook geen last van kou.

Hoewel eenden dus niet snel bevroren voeten kunnen krijgen (doorgaans pas vanaf -20 graden) is ijs en sneeuw niet geheel ongevaarlijk voor de voeten van eenden. Als de poten continu vochtig zijn kan er pootrot optreden. Dit gaat sneller wanneer de eend een wondje of splinter in de poot heeft.

Zorg er dus voor dat de eenden een plek hebben om hun voeten te laten opdrogen!

Het binnen verblijf.

eenden in de winter onder een warmtelamp in een hok
Enkele van onze eenden in het hok voor het raam in de winter. Dit red light district heeft de mooiste dames voor het raam in heel Nederland! 😛

Een warmtelamp in het hok kun je gebruiken als er kans is dat het vriest in de nacht. Deze kun je enkel in de nacht aandoen. Als het ook echt stevig vriest overdag kun je hem de hele dag aanlaten. Je hebt verschillende type warmtelampen.

Infrarood warmte lampen. Het voordeel aan deze lampen is dat ze goedkoop zijn. Het nadeel is dat ze rood licht geven. Deze lampen moeten in een armatuur omdat ze zeer heet worden en je niet wilt dat ze hun kop branden. Koop er voor de zekerheid altijd meerdere. Uit ervaring heb ik geleed dat het niet handig is als de enige lamp die je hebt op een zéér koude kerstavond stuk gaat. 60 watt is genoeg.

Donkerstralers. De naam zegt het al; ze stralen donker. Het voordeel aan deze warmte lampen is dat ze géén licht geven. Ze zijn echter wel wat duurder. Belangrijk bij deze lampen is dat ze in een keramische fitting gaan. Het bovenstaande armatuur heeft een keramische fitting.

Bevroren water voorkomen.

Indische loopeenden en andere eenden hebben altijd water nodig. Om bevriezing te voorkomen heb je hier gelukkig handige hulpmiddelen voor.

Bevriezing van de drinktoren kun je voorkomen met een handige warmteplaat. Deze XL watertoren past precies op onderstaande warmteplaat.

Bevriezing van zwemwater, in een vijver of in een zwembad, kun je voorkomen door zelf dagelijks te gaan hakken of door simpelweg een vijververwarmer te kopen die speciaal voor dit doel is. Deze verwarmer zorgt er voor dat er altijd een wak is. Bij een grote vijver raden wij echter aan om deze bevroren te laten i.v.m. de weg naar het wak niet meer kunnen vinden. Tenzij je eenden echt “doorgewinterd” zijn in hun ervaring met ijs en sneeuw zou je beter een kinderzwembad kunnen gebruiken en deze dagelijks vullen voor een was moment en daarna legen.

Voeren in de winter.

Als voer kun je het gebruikelijke voer geven voor binnen of buiten het broedseizoen. Als de grond bevroren is zullen ze minder pieren en slakken en overige beestjes vinden. Eenden rassen die meer waterplanten eten of grazen kunnen ook minder makkelijk aan eten komen. Geef ze daarom extra meelwormen en gekookte erwten (niet uit blik of uit pot maar uit de diepvries) om aan de juiste voedingsstoffen te komen.

Ijs en sneeuw; eenden in de winter: Géén problemen met deze handige snufjes!

Prettige winterdagen!

MOGELIJK HEB JE NA “Eenden in de winter” HIER OOK INTERESSE IN: