De verzorging van Indische loopeenden.

De verzorging van Indische loopeenden.

Lichamelijke verzorging.

De verzorging van Indische loopeenden valt gelukkig reuze mee. Het zijn erg onderhoudsvrije dieren.

Indische loopeenden, de naam zegt het al, lopen. Ze kunnen namelijk niet vliegen. Je hoeft de vleugels van Indische loopeenden dus niet te kortwieken.

Bij voldoende loopruimte zullen de nagels vanzelf slijten en hoef je ze niet te knippen. Ook wassen doen ze zelf. Je hebt er dus weinig onderhoud aan. Soms zal je een van je eenden met een dons pluisje in zijn neusgat zien rondlopen. U hoeft hier niets aan te doen, bij voldoende water kunnen ze dit zelf oplossen.

Zwemmen.

Alhoewel Indische loopeenden geen water nodig hebben om hun voeding uit te halen, hebben ze wel water nodig om in te zwemmen. Ze gebruiken dit water om zichzelf schoon te maken. Ook vinden ze het simpelweg gewoon enorm leuk! Als je geen vijver hebt zou je de bekende schelp zandbak kunnen gebruiken. Voor maximaal 3 Indische loopeenden per deel is dit een oplossing. Ze komen in 2 schelp delen. Indische loopeenden maken een grote bende van hun zwembad, en door het formaat kun je dit bad zelf nog makkelijk om de maximaal 2 dagen verschonen. Bij meer eenden is het raadzaam om een grotere waterplaats aan te leggen.

Tip; de moestuin doet het zeer goed op het water wat je uit het eenden zwembad hebt gehaald!

Snacks.

Gedroogde meelwormen zijn een gezonde en gewilde snack voor Indische loopeenden. U kunt deze ook gebruiken om ze dingen aan te leren en tammer te maken. Brood is niet gezond voor eenden! Bekijk ook onze uitgebreide lijst met snacks voor eenden, en wat ze absoluut niet mogen snacken.

Spelletjes en speeltjes.

Je kunt de eenden erg blij maken door een stuk grond om te spitten en er een emmer water over heen te gooien. Ze vinden het heerlijk om in de modder te wroeten op zoek naar iets eetbaars. Een snackbal gevuld met gedroogde meelwormen of gekookte erwtjes kunnen ze ook zeer waarderen. Bij deze bal heb ik echter wel gemerkt dat niet alle volwassen eenden het snappen als ze het niet al kennen vanaf jongs af aan.

Mogelijk heb je na “De verzorging van Indische loopeenden” hier ook interesse in: