De behuizing van volwassen Indische loopeenden.

De behuizing van volwassen Indische loopeenden.

De juiste behuizing van volwassen Indische loopeenden heeft zeer veel te maken met het aantal eenden wat je hebt of wilt. Ook is het van belang of je een afgesloten tuin hebt of niet. Hier volgen enkele voorbeelden van nachthokken, hokken en ren.

Nachthok voor eenden.

Eenden hebben altijd een nachthok nodig. Per eend moet je rekenen op minsten 35×35 centimeter + een extra denkbeeldige eend zodat er niemand voor de koude ingang hoeft te liggen.

Het mag er niet tochten; maar er moet wél een luchtgat inzitten naast de open ingang.

Het moet makkelijk schoon te maken zijn. Eenden zijn vaak nat en het nachthok is dus ook snel vies en nat. Een schuurtje is uiteraard prima, maar mocht je dat niet hebben en voor een kant-en-klaar houten nachthok gaan bedoelt voor kippen of konijnen, kit alle kieren en verf de binnenkant meerdere malen met hoogglans houtverf. Het liefste wit zodat je beter kan zien als het vuil is. Dit voorkomt dat vocht in het hout trekt wat schimmel kan veroorzaken en vervelende beestjes die in de kieren kunnen verstoppen. Overigens is een hoge trap die je vaak ziet bij kippenkooien niet geschikt voor loopeenden. Het zijn slechte klimmers en dit kan voor valpartijen zorgen.

Ook moet er een stroompunt in de buurt zijn voor een warmtelamp. Hoewel dat met de zachte winters de afgelopen jaren eigenlijk niet meer nodig is.

Met wat aanpassingen is dit een geschikt nachthok voor 2 mannelijke of 2 vrouwelijke eenden:

Dit hok heeft een uitschuifbare stalen lade aan de binnenkant om hem makkelijker schoon te maken. De kippenstokken en het broedgedeelte aan de binnenkant kun je er uit halen. Dit gebruiken eenden niet.

Let op: dit soort kleine nachthokken mogen nooit dicht! Eenden moeten ook in de nacht beschikking tot water hebben. Gebruik een nachthok als dit dus enkel in een afgesloten tuinen of binnen in een ren, en laat het deurtje altijd open.

Bij een afgesloten tuin hebben wij het over een tuin waar roofdieren niet gemakkelijk in kunnen komen. Wij rekenen hier roofvogels en huiskatten niet mee. Maar met name vossen. De grootste vijand voor volwassen eenden. In deze afgesloten tuinen heb je niet meer nodig dan enkel een nachthok.

Voor meer eenden kun je ook een kant en klare tuinschuur of blokhut aanschaffen. Let er hierbij op dat er een raam in zit en een ventilatierooster in zit; of voeg er zelf toe onder de dak afhang.

Zodat de eenden binnen kunnen zonder dat je de deur hoeft open te laten kun je een hondenluik gebruiken. Hiervoor moet je een passend gat in de deur of zijkant (laten) zagen. Je moet de flappen van het hondenluik verwijderen met een schroevendraaier want dat snappen veel eenden niet. Deze handige hondendeur komt met een inschuifbare plaat zodat je hem kunt dichtmaken. Als er ruimte genoeg is in het tuinhuis voor water, eten en beweging zou je hem dus in de nacht kunnen afsluiten.

Ren of afrastering voor loopeenden.

Wil je de eenden in een ren dan zijn daar verschillende opties voor.

Je kunt zélf een ren (laten) maken van hout en gaas of kopen. Je kunt een volledige gesloten ren kiezen waar je zelf ook in kan staan met een schuin dak of een open ren. Een gesloten ren is extra veilig voor kuikens. Kuikens kunnen gepakt worden door roofvogels en vossen. Ook voor volwassen loopeenden heeft het voordelen; ze kunnen niet gepakt worden door vossen, hun eieren kunnen niet gestolen worden door eksters en kraaien en wilde eenden kunnen de vrouwen niet komen bevruchten. Let er bij een houten ren uiteraard op dat het hout behandelt is zodat het minder snel rot. Zorg er ook voor dat het gaas geen scherpe puntjes heeft.

Een open ren is eigenlijk een afrastering. Hier kun je een hekwerk van elk materiaal voor gebruiken. Dit hek moet een hoogte hebben van minstens 60 cm.

Het is altijd handig om, ook al mogen en kunnen de eenden 24/7 de hele tuin door banjeren, om een ren of afrastering te hebben. Zo kun je wanneer het noodzakelijk is eenden scheiden. Denk hier bij aan een zieke eend, jonge eenden scheiden van oudere eenden voor hun veiligheid, een broedende eend, of een woerd van (sommige) vrouwen in de broedperiode.

Ook kun je hiervoor gebruik maken van losse verplaatsbare delen. Wij gebruiken hier een Adori konijnen ren voor. Je kunt meerdere sets aan elkaar koppelen en losse delen aan elkaar om elke vorm te maken die je wilt. Ook kun je er een afschermnet bij bestellen. Eén deel is ook erg handig om voor de open achterdeur te zetten in de zomer zodat de eenden niet naar binnen wandelen.

Losse delen HIER te koop, en het afschermnet HIER.

Mogelijk vind je na “behuizing van Indische loopeendendit ook interessant: