Alles over de gezondheid van Indische loopeenden.

Alles over de gezondheid van Indische loopeenden.

Indische loopeenden zijn sterke dieren die niet snel ziek worden. Echter zijn er wél zaken waar u op moet letten omtrent de gezondheid van je Indische loopeenden.

Wonden en beschadigingen.

Bij open wonden moet u direct naar de dierenarts. Kale plekken kunnen duiden op een ziekte, stress of parasieten. Bekijk of de woonruimte die je de eenden biedt wel naar behoren is en pas aan. Breng de eend naar de dierenarts om te controleren op ziekten. De beschadigingen van voeten, knieën en benen komt met regelmaat voor bij eenden. Ze kunnen nogal klungelig zijn. Ga na twee dagen zonder verbetering naar de dierenarts, wordt de eend lethargisch ga direct.

Lethargische eenden.

Eenden die slecht eten, weinig actief zijn, kotsen, doffe ogen hebben en/of moeite hebben met lopen en hun evenwicht behouden moet je direct naar de dierenarts brengen. Dit zou kunnen wijzen op botulisme of een andere ernstige aandoening. Botulisme is een vergiftiging door bacteriën in stilstaand water. Ververs het water daarom dagelijks.

Deze eend valt continu om en op haar rug. Ook kun je goed zien dat deze eend “nat” is. Ze is kennelijk niet in staat om haar veren van vet te voorzien. Bij zowel omvallen of geen vet op de veren moet je naar de dierenarts.

Voorzorgsmaatregelen.

Zorg dat je vrouwelijke eenden die eieren leggen, of wanneer ze op de leeftijd zijn dat ze binnenkort zouden kunnen gaan leggen, schelpengrit tot hun beschikking hebben.

Eenden kunnen een vitamine B tekort krijgen wanneer ze niet genoeg dierlijk materiaal binnen krijgen. Dit valt vaak pas op bij de geboren kuikens, en met name aan scheve poten, dat de moeder niet genoeg vitaminen en mineralen heeft gekregen. Met de vochtige grond in Nederland, en dus voldoende pieren en slakken, komt dit bij ons gelukkig weinig voor. Hou wel in de gate dat ze elke dag genoeg dierlijk materiaal binnen krijgen. Ze elke dag wat (meel)wormen, gedroogd of levend, uit de hand voeren maakt ze niet enkel tam maar is ook gezond voor ze. HIER heb ik een lijst gemaakt met zaken die je eenden kunt voeren voor een gevarieerd dieet.

Hou het water en het verblijf schoon.

Zorg dat er geen giftige materialen of planten op het terrein zijn. Neem ook een kijkje op onze lijst over giftig voedsel en giftige tuinplanten op onze pagina.

Mogelijk heb je na “Alles over de gezondheid van Indische loopeenden” ook interesse in: