De juiste voeding voor Indische loopeend kuikens.

De juiste voeding voor Indische loopeend kuikens.

Voeding.

De juiste voeding voor Indische loopeend kuikens is in de eerste 8 weken opfokmeel nummer 1. Dit meel moet je nat maken en altijd naast een waterbron zetten. Na 8 weken stap je over op opfokvoer 2. Na 12 weken kun je er langzaam Voer voor volwassen Indische loopeenden doorheen mengen; elke week een beetje meer zodat ze na 16 weken 100% voer voor volwassen eenden eten. Zo kunnen ze makkelijk wennen. Wij gebruiken hier voor dit opfokmeel van Kaspar faunafood:

Ook het opfokmeel van Mijten hebben wij erg goede ervaring mee. Echter gaan we doorgaans voor Kaspar omdat deze sneller bezorgd is haha. Dit voer van Mijten komt vanuit België; mocht je in België wonen dan zou het juist mogelijk sneller bij je thuis geleverd worden.

Beiden merken opfokmeel maken we de eerste week nog wat fijner met een vijzel, vooral als er kuikens tussen zitten die wat zwakker zijn.

Indische loopeenden hebben meer dierlijk voedsel nodig dan andere eenden. De eerste week zou je wat gekookt eigeel door het voer kunnen mengen. Daarna wat fijngestampte gedroogde meelwormen tot ze na 3 weken de meelwormen gewoon uit je hand eten.

Schrik niet als ze de eerste 3 dagen na het uitkomen weinig tot niks eten of drinken. Ze hebben vaak nog hun buik vol van de eidooier van uit het ei waar ze uitgekomen zijn.

Ook in een papje van voer kunnen jonge kuikentjes verdrinken. Een voersysteem waarbij ze niet in het eten kunnen vallen is raadzaam. Alle voerbakken voor de juiste voeding voor Indische loopeend kuikens behoort vanwege de zachte snavels van plastic te zijn. Plaats het voersysteem naast de waterbron. Wij gebruiken dit voersysteem wat op de hierna volgende afbeelding staat. Reinig deze voerbak elke dag met heet water.

Ze hebben deze voerbak ook in een langere uitvoering voor als u erg veel kuikens hebt. Deze vind u hier.

De eerste paar dagen nadat ze uit het ei zijn gekomen voeren we ze enkel onder supervisie. Zelfs bij het kleinste formaat van dit type voerbak kunnen de kleine kuikentjes nog door de gaten vallen. Door hun grote flappende poten zijn ze niet zo behendig als kippenkuikens. We hebben de jonge eendenkuikens daarom op een plek staan waar we zelf vaak zijn; naast de bank of op de eettafel. Dan kunnen we ze beter in de gate houden. Dit doen we net zolang tot ze niet meer door de gaten passen. Ook wennen ze sneller aan je als ze je vaak zien en jouw of jullie stemmen horen, en al gewend raken aan eventuele huisdieren (en andersom).

Water.

Jonge Indische loopeenden hebben ten aller tijden water nodig. Belangrijk hierbij is dat ze niet in het water kunnen verdrinken. Kuikens kunnen nog niet zwemmen en door nat worden kunnen ze het ook te koud krijgen. Het is belangrijk voor de snavel dat de drinkbak niet van een hard materiaal zoals ijzer of steen gemaakt is; een plastic drinktoren heeft de voorkeur. Wij gebruiken als waterbak voor de kuikens dezelfde bak als bovenstaande voederbak. Een waterbak als deze zou ook geschikt zijn:

Wat NIET geschikt is, is een drinkfles voor kippenkuikens. Eenden weten deze niet te gebruiken door hun snavel. Dit is een fles met een klapdeksel; een zelfde systeem als een drinkfles voor konijnen, ratten of cavia’s. Een voorbeeld:

Mogelijk heeft u na “de juiste voeding voor Indische loopeend kuikens” hier ook interesse in: