Alles over de eieren van Indische loopeenden.

Alles over de eieren van Indische loopeenden.

Wanneer begint mijn Indische loopeend met eieren leggen?

Dit is de meeste voorkomende vraag als men praat over de eieren van Indische loopeenden. Vrouwelijke eenden kunnen vanaf 4-6 maanden oud beginnen te leggen. Als ze laat in het jaar zijn geboren (Juni, Juli, Augustus) kunnen ze pas een jaar later beginnen met leggen. Ze leggen zonder een mannelijke eend erbij ook eieren. Het is belangrijk dat ze dan de juiste voeding krijgen.

Doorgaans leggen ze in de nacht, maar ze zijn niet heel stipt. Waar ze ook niet zo stipt mee zijn is ze braaf in hun hok leggen. Ze kiezen met regelmaat een andere plek uit, en sommigen leggen ze zelfs gewoon waar ze op dat moment zijn, als is het in het zwembad. Eieren die ze leggen verstoppen ze ook graag onder stro, bladeren en takjes. Het is dus elke dag Pasen. Indische loopeenden zijn de beste leg-eenden, zo’n 300-350 eieren per jaar. Je zal vrij snel omkomen in eieren als je vrouwtjes hebt. Een van onze eenden heeft zelfs als record 471!

Veel eenden rassen hebben een winterstop. Dan stoppen ze met het leggen van eieren voor een aantal maanden. Indische loopeenden hebben dit korter of helemaal niet.

Afwijkingen bij eieren.

Vooral bij het beginnen van leggen kunnen eieren erg klein zijn en soms een zéér dunne schaal hebben of geheel geen schaal. Hier kun je een eend mee helpen om schelpengrit aan te bieden of slakken met huisjes. Deze “windeieren” zijn niet eetbaar. Eendeneieren kunnen ook witte ophopingen van calcium op de schaal hebben. Dit is wat minder mooi; maar ze zijn prima geschikt voor consumptie. En het is een teken dat de eend genoeg calcium binnen krijgt. Ook witte vlekjes kunnen voorkomen. De kleur van een ei word laat in het proces toegevoegd; dit kan bij nieuwe leggers nog niet vlekkeloos gaan en er kunnen witte stippen ontstaan. Dit gaat doorgaans met de tijd weg; enkelingen kunnen hun hele leven deze spikkeleieren leggen. Ze zijn gewoon eetbaar.

Afwijkingen en kleuren van eendeneieren. Alles over de eieren van Indische loopeenden.
Van links naar rechts: calciumophopingen op ei, witte vlekjes op eischaal, ei met zwarte stoflaag, ei met lichtere zwarte stoflaag.

Eieren eten en gebruiken.

De eieren van Indische loopeenden zijn vaak groter dan de eieren van kippen. De schaal is dikker en lichtelijk meer kracht bij breken is nodig. De eierdooier is groter dan dat van een ei van een kip. Het eiwit is iets minder waterig. Door deze eigenschappen zijn ze erg geliefd bij banketbakkers en ook bij het maken van gehaktballen en gehaktbroden (meatloaf). Ze binden net iets beter. Maar uiteraard zijn ze heerlijk om in elke vorm te eten.

Een ei met aanwezigheid van mannelijke eenden kun je ook eten. Dit ei zou bevrucht kunnen zijn. Zonder aanwezigheid van mannelijke eenden zijn ze nooit bevrucht. In een bevrucht ei begint pas een embryo te groeien als er op gebroed wordt. Een bevrucht ei dat je dezelfde dag raapt als wanneer het gelegd is; daar is nog niks in ontstaan en kun je dus ook prima eten.

Hoe lang is een eendenei houdbaar?

Omdat Indische loopeenden en andere eenden rassen er geen problemen mee hebben om eieren in de modder te leggen raden wij aan de natte eieren, schoongemaakt met een vochtige doek, in de koelkast te bewaren. Nattigheid kan het beschermde laagje van de eieren afhalen waardoor ze minder lang houdbaar zijn.

Drooggelegde eieren kun je buiten de koelkast bewaren. Een ei kan soms wel 4 maanden houdbaar zijn in de koelkast; maar wij raden ze aan eerder te eten. U kunt voor het gebruik de eieren in water leggen in een glazen schaal of glas. Als het ei op de bodem ligt (1) is het vers en geschikt voor alles behalve gekookte eieren. Als het ei staat (2) maar de bodem raakt, is het minder vers en zeer geschikt voor gekookte eieren; deze zijn makkelijker te pellen. Als het ei de bodem niét raakt (3) is het gaan rotten en niet meer bruikbaar. Alle eieren met scheurtjes in de schaal zijn ook niet eetbaar.

Wanneer is een ei nog goed? Loopeenden.nl
Ei 1 en 2 zijn geschikt voor consumptie. Ei 3 niet.

Het komt niet vaak voor meer in Nederland of België; maar eieren die in de nacht zijn gelegd en bevroren zijn geraakt, kun je als de schaal geen scheuren bevat in de koelkast ontdooien en dezelfde dag nog eten.

Mogelijk vind je na “Alles over de eieren van Indische loopeenden” dit ook interessant:

De top 10 kookboeken met ei recepten.