Alles over de eieren van Indische loopeenden.

Alles over de eieren van Indische loopeenden.

Over de eieren van Indische loopeenden kun je kort zijn; ze zijn héérlijk!

In vergelijking met het ei van een kip is de dooier groter en heeft het dus meer eigeel. Het eiwit is wat dikker. Ze schijnen erg goed te zijn voor het bereiden van banketproducten en gehaktballen. Maar uiteraard smaken ze gebakken, gekookt, gevuld of in een eiersalade ook prima!

Neem een kijkje op mijn receptenpagina smodder.nl voor lekkere recepten met de eieren. Indische loopeenden zijn de beste leg-eenden, je zal vrij snel omkomen in eieren als je vrouwtjes hebt. Wat extra recepten voor eieren kan dus nooit kwaad. Of uitdelen aan buren, vrienden en kennissen kan uiteraard ook.

De kleur van eendeneieren.

De eieren van Indische loopeenden zijn aan de binnenkant uiteraard gewoon wit met geel. De buitenkant komt in wit, blauw, grijs, groen en crème. Witte eenden leggen iets vaker witte eieren dan andere kleur eenden. De grote en dikte van eieren verschilt per eend. Ook kunnen de eerste eieren van het seizoen kleiner zijn. En bij zwarte eenden kan er zwart stof op zitten.

Wanneer legt een eend een ei?

Vrouwelijke eenden kunnen vanaf 4-6 maanden oud beginnen te leggen. Als ze laat in het jaar zijn geboren (April, Mei, Juni) kunnen ze pas een jaar later beginnen met leggen. Ze leggen zonder een mannelijke eend erbij ook eieren. Het is belangrijk dat ze dan de juiste voeding krijgen.

Doorgaans leggen ze in de nacht, maar ze zijn niet heel stipt. Waar ze ook niet zo stipt mee zijn is ze braaf in hun hok leggen. Ze kiezen met regelmaat een andere plek uit, en sommigen leggen ze zelfs gewoon waar ze op dat moment zijn, als is het in het zwembad. Eieren die ze leggen verstoppen ze ook graag onder stro, bladeren en takjes. Het is dus elke dag Pasen.  Een Indische loopeend is een ras wat erg goed eieren legt. Onze Indische loopeenden leggen tussen de 355 en 365 eieren per jaar. Een van onze eenden heeft zelfs als record 471!

Veel eenden rassen hebben een winterstop. Dan stoppen ze met het leggen van eieren voor een aantal maanden. Indische loopeenden hebben dit korter of helemaal niet.

Hoe lang is een eendenei houdbaar?

Omdat Indische loopeenden en andere eenden rassen er geen problemen mee hebben om eieren in de modder te leggen raden wij aan de natte eieren in de koelkast te bewaren. Nattigheid kan het beschermde laagje van de eieren afhalen waardoor ze minder lang houdbaar zijn.

Drooggelegde eieren kun je buiten de koelkast bewaren. Een ei kan soms wel 3 maanden houdbaar zijn; maar wij raden ze aan eerder te eten. U kunt voor het gebruik de eieren in water leggen in een glazen schaal of glas. Als het ei de boden raakt is het nog goed. Als het ei de bodem niét raakt is het niet meer bruikbaar.

Mogelijk vind je na “Alles over de eieren van Indische loopeenden” dit ook interessant:

De top 10 kookboeken met ei recepten.