Indische loopeend gevonden; wat nu?

Indische loopeend gevonden; wat nu?

Met regelmaat vind men helaas het huisdier Indische loopeend in de lokale vijver of sloot tussen de gewone wilde eenden in. Deze Indische loopeenden horen hier niet thuis en zijn een invasieve soort.

Heeft u een Indische loopeend gevonden dan is het beste wat u kunt doen uw lokale dierenbescherming bellen of een vogelopvang als er een vogelopvang bij u in de buurt zit. Mocht het een natuurgebied betreffen kunt u ook uw gemeente bellen die u in contact kan brengen met de persoon die over het wildbeheer van het natuurgebied gaat.

Menigmaal loopt men helaas nog tegen medewerkers aan (met name gemeente/wijkagent) die niet genoeg kennis van Indische loopeenden bezitten en het belang niet direct inzien waarom deze in hun ogen gewoon “eenden” z.s.m. uit de natuur gehaald zouden moeten worden. U zou ze kunnen doorverwijzen naar deze pagina.

Waarom is het slecht als een Indische loopeend zich in de natuur bevind?

  • De Indische loopeend kan niet vliegen. Het is van oorsprong een eiland eend waar ze het vermogen om te vliegen zijn verloren omdat ze geen roofdieren hadden die op hen jaagde waarbij ze snel zouden moeten kunnen wegvliegen om geen maaltijd te worden. De Nederlandse natuur heeft deze echter wél. Een eend die niet kan vliegen is een makkelijke prooi voor vossen, steenmarters, huiskatten en wolven. Ook kunnen ze niet wegvliegen bij naderende auto’s. In Nederland staat een Indische loopeend in de natuur dus als ten dode opgeschreven.
  • De Indische loopeend kan paren met de Wilde eend (ze behoren beiden tot het geslacht Anas platyrhynchos). Echter het niet kunnen vliegen is dominant. Dit wil zeggen dat álle kuikens van de Wilde eend en Indische loopeend nooit zullen kunnen vliegen. Zij belanden allen in dezelfde situatie als punt 1. Dit betekend dat dit ook een bedreiging is voor onze Wilde eend die hier van nature voorkomt. Als de Wilde eend en de Indische loopeenden blijven paren sterft ook de Wilde eend uit.
  • Mocht een half-Wilde eend/half-Indische loopeend het met veel geluk tot volwassenheid redden; zijn ze extra kwetsbaar bij koude winters. Zij kunnen namelijk niet met de rest meevliegen naar een ander land in Europa om aan het slechte weer te ontsnappen.
  • Samenvatting; het is dieronvriendelijk, of zeg gerust dierenmishandeling, om een Indische loopeend uit te zetten in de natuur en/of daar te laten. Zowel voor de Indische loopeend zélf en de Wilde eend.

HIER vind u een link waar u locaties van de dierenbescherming in uw buurt kunt vinden.

Mocht u ze op uw eigen terrein tegenkomen en ze makkelijk op uw terrein insluiten kunt u ook een asiel contacteren wat vogels opvangt. U kunt ook op marktplaats zélf een nieuw baasje voor ze vinden. U kunt de eenden ook zelf houden. Indische loopeenden zijn ALTIJD gedumpt door mensen die niet genoeg informatie hebben verzameld alvorens op aanschaf over te gaan. Ze vliegen niet zélf naar een vijver. U zult er nooit een tegenkomen die geringd is. In dit zéér kleine geval kunt u Kleindier Liefhebbers Nederland contacteren om in contact te komen met de eigenaar aan de hand van het ringnummer.

Mocht u de Indische loopeend zélf houden of tijdelijk wachten op de dierenbescherming of een nieuw baasje vergeet dan deze pagina’s niet te lezen: