De behuizing van Indische loopeend kuikens.

De behuizing van Indische loopeend kuikens.

“De behuizing van Indische loopeend kuikens” geld ook voor alle rassen eendenkuikens.

Gefeliciteerd met je eventuele toekomstige lieve kleine pluizenbolletjes! Of twijfel je nog? Lees dan zeker deze pagina over de aanschaf door.

Mogelijk heb je die pagina al doorspit en ook al de juiste voeding voor Indische loopeend kuikens al gelezen, maar nu nog de juiste behuizing voor Indische loopeend kuikens.

De kinderkamer.

Vanaf de geboorte hebben de kuikens een hok nodig waar weinig wind staat, het goed warm is en ze niet door de tralies kunnen. Na veel zoeken en uitproberen is voor ons de ideale kooi de Maxi Duna van Ferplast. Deze kooi is van alle kanten van plastic, dus hij laat geen wind door en heeft geen tralies waar ze door heen kunnen.

De tralies aan de bovenkant kunnen er af zodat je een warmtelamp kan ophangen. Mocht je liever een warmteplaat gebruiken dan zit er een gaatje in (eigenlijk voor de drinkfles van een knaagdier) waardoor de snoer naar buiten kan.

Als ze groter worden en de laatste dagen voor het fulltime naar buiten gaan nog enkel in de nacht in de kooi vertoeven, dan kunnen de tralies er af zodat ze hun hoofd niet stoten. Hij is hoog genoeg dat ze er niet uit kunnen springen.

Hij is handig schoon te maken. Ook een welkom voordeel aan zijkanten van plastic i.p.v. tralies; minder vuil in huis. Want het zijn grote bende makers. Ook houd het gebrek aan tralies nieuwsgierige huisdieren van een afstand.

Wij houden de kuikens in onze woonkamer vlak naast waar wij het vaakst zitten, op een plek waar zij ons goed kunnen zien en wij hen. Dit doen we zodat ze goed aan ons wennen, onze geur en stemgeluid en aan onze huisdieren.

Bodembedekking.

Heb je je juiste behuizing van Indische loopeend kuikens gevonden? Dan moet het nog gevuld worden!

De eerste dagen gebruiken wij oude handdoeken als bodembedekking. Je zult al vrij snel merken dat hoe groter ze worden hoe minder lang de handdoeken schoon blijven. Ze gaan flink knoeien met hun water en voer en poepen als een gierwagen.

Als de handdoek geen dag meer meegaat dan wordt het tijd voor zaagsel of stro. Ook dit zal je om de 2 dagen moeten verschonen en al vrij snel elke dag. Maar dat is ook afhankelijk van wanneer en hoelang ze al naar buiten kunnen.

Ook dit zaagsel en stro kopen wij weer bij bol.com. Want daar kopen we eigenlijk alles omdat dat makkelijk is. Stro zal je altijd veel nodig hebben als je Indische loopeenden hebt. Bij bol.com kunnen we hele grote balen bestellen. Dat is goedkoper en wordt tot aan de schuur gebracht. Dat scheelt ons weer gesjouw.

Tip: Dit stro kan na gebruik overigens op de composthoop. Planten groeien zeer goed op eendenpoep!

Warmte lampen.

Om baby eenden warm te houden kun je een warmtelamp gebruiken of een warmteplaat. Wij zijn voorstanders van een warmtelamp. Bij een warmteplaat zitten de kuikens namelijk verstopt. Je kunt ze minder goed zien en je laat ze vaak schrikken omdat ze jou niet zien aankomen. We hebben gemerkt dat dat veel verschil maakt bij de tamheid. Daarnaast kun je een warmtelamp ook in de winter gebruiken voor volwassen dieren. Een nadeel van een warmtelamp is echter de fragiele lampen. Zorg dat je altijd reserve peertjes hebt.

Warmtelamp en peertje via bol.com

Een warmtelamp hang je boven de kooi. Zowel de warmtelamp als de warmteplaat moeten 24 uur per dag aan. Voor enkele kuikentjes is 60 watt genoeg. Voor meer dan 10 kuikens is 100 watt geschikt.

Als de baby eendjes ver van de lamp af gaan liggen dan vinden ze de lamp te warm en moet je hem hoger hangen. Als hij zo hoog hangt dat de warmte zowat niet in de kooi komt en ze vermijden de lamp, dan zijn ze al een stuk ouder en zullen ze hem niet meer nodig hebben en kun je hem weg halen. Dit ligt uiteraard ook aan de tijd van het jaar, de warmte in je huis en met hoeveel andere eendjes de eendjes zijn. Bij 6 weken oud kun je de lamp zéker weg halen.

Naar buiten toe!

Over het algemeen kun je rond de 16 weken de eenden, na wennen, volledig buiten laten leven. Bij lekker weer en als het je enige eenden zijn zal het echter vaak al 4 tot 6 weken eerder kunnen.

Je kunt al vroeg beginnen met wennen aan “buiten” en andere eenden, zo rond de 4 weken oud, als de temperatuur buiten zo warm is dat je zelf in korte broek en korte mouwen loopt. Écht zomers dus. Hoe jonger ze zijn; hoe korter dat je ze buitenlaat. Doe dit altijd in een afgesloten kooi zonder oudere eenden. Bij 4 weken een uurtje, en zo rond de 6 weken 2-4 uurtjes, 8 weken 4-6 uurtjes etc. Zorg hier bij dat ze water hebben en een stuk schaduw in de kooi. Houd ze in de gate.

Om ze buiten te laten wennen gebruiken wij verplaatsbare afzettingen die eigenlijk voor konijnen zijn. Deze afzettingen van Adori komen ook met een doek wat zowel tegen de zon als tegen roofvogels e.d. beschermt. Een ander voordeel aan deze verplaatsbare afzetting is dat je ze kan vormen zoals je wilt en extra delen kan koppelen of loskoppelen. Wij gebruiken ze dan ook bij eenden aan elkaar introduceren, bepaalde eenden uit elkaar houden tijdens het paarseizoen, eenden weg te houden bij zaken die net geverfd zijn, tuindelen die net ingezaaid zijn, voor de achterdeur in de zomer zodat ze niet naar binnen wandelen, etc. Erg handig ding dus!

Als je een dichte ren hebt, die ook van boven is afgesloten, kun je deze uiteraard ook gebruiken om de eendenkuikens aan buiten te laten wennen. Alsmede is een set als bovenstaande dan alsnog handig; ze kunnen zéér snel zijn. Daar kun je 2 of 3 delen van voor de ingang van de ren zetten. Als er een eendje naar buiten glipt als jij de deur van de ren open doet dan loopt het niet direct de tuin in waar het moeilijk te vangen is. En hoe kleiner hoe groter de kans op een dodelijke ontmoeting van enkele seconden met roofvogels of oudere eenden.

Veel plezier en geluk met de kleine kwekmajoors!

Mogelijk vind je dit ook interessant: